Benefiti konzumiranja jestivih klica

1. Pomažu u varenju

Klice sadrže neobično visok sadržaj živih enzima. Ovi enzimi dalje pomažu u pojačavanju metaboličkih procesa i poboljšavaju hemijske reakcije u telu, posebno kada je u pitanju probava. Enzimi pomažu u efikasnoj razgradnji hrane i pojačavaju apsorpciju hranljivih sastojaka u digestivnom traktu. Klice takođe imaju puno dijetalnih vlakana koja regulišu varenje. U osnovi, vlakna napune stolicu, olakšavajući prolazak kroz digestivni trakt.

2. Poboljšavaju cirkulaciju krvi

Klice pomažu u jačanju cirkulacije krvi održavanjem broja crvenih krvnih zrnaca značajnim količinama gvožđa i bakra. Ovo dalje pomaže u snabdevanju kiseonikom različitih organa i ćelija kako bi se optimizovale njihove performanse. Klice imaju tendenciju da popravljaju kapilare da bi takođe dobile jaku i gustu kosu. Zdravo snabdevanje krvlju je dobar stimulans za rast kose. Pomažu u stvaranju novih krvnih sudova i povećava cirkulaciju kože glave i folikula.

3. Pomažu u gubitku kilograma

Klice su jedna od najboljih namirnica za smanjenje kilograma. Oni su bogati hranljivim sastojcima, ali imaju zanemarive kalorije, što znači da klice možete jesti bez brige oko vage. Pored toga, klice sadrže veliku količinu vlakana zbog kojih se osećate siti tokom dužeg vremenskog perioda. Takođe inhibira oslobađanje grelina, hormona gladi koji ukazuje na to da naš mozak jede više.

4. Izgrađuju vaš imunološki sistem

Klice imaju visok sadržaj vitamina C što ga čini snažnim stimulansom belih krvnih zrnaca u telu u borbi protiv infekcija i bolesti, a time i u izgradnji vašeg imuniteta. Takođe ima obilje vitamina A. Vitamin A ima niz antioksidativnih svojstava koja čine odličan izvor snage imunog sistema.

5. Poboljšavaju vid

Vitamin A povezan je sa poboljšanjem zdravlja vida. Zbog prisustva vitamina A, klice takođe pomažu u poboljšanju vida. Takođe imaju antioksidativna sredstva za zaštitu ćelija očiju od slobodnih radikala.

6. Blagotvorne su za srce

Klice sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu u povećanju nivoa dobrog holesterola (HDL) i smanjuju količinu štetnog holesterola u krvnim sudovima i arterijama. Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju prekomernog stresa na vašem kardiovaskularnom sistemu. Prisustvo kalijuma pomaže u smanjenju nivoa krvnog pritiska, dodatno smanjujući rizik od bilo kakvih kardiovaskularnih problema.

7. Pomaže u smanjenju kiselosti organizma

Klice se alkalizuju na telo. Pomažu u regulisanju i održavanju nivoa pH vašeg tela smanjenjem nivoa kiselosti. Poznato je da su mnoge bolesti, uključujući rak, povezane sa viškom kiselosti u telu. 

8. Mogu sprečiti prerano starenje

Kaže se da klice imaju obilje visoko aktivnih antioksidanata koji pomažu u sprečavanju prevremenog starenja. Poznato je da sprečava uništavanje DNK koja je takođe uzrok starenja. Štaviše, antioksidanti prisutni u klicama pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i mogu izazvati prerano starenje. 

Klice za kosu

1. Pomaže u zdravom rastu kose

Prisustvo vitamina A u klicama stimuliše folikule dlake i podstiče kožu glave da raste gušća i duža kosa. Nedostatak vitamina A može dovesti do proređivanja kose, suvog vlasišta i prekomernog gubitka kose.

2. Pomaže u stimulisanju proizvodnje sebuma u ​​vlasištu

Klice su bogat izvor cinka, hranljive materije koja pomaže u podsticanju proizvodnje sebuma u ​​vlasištu koji pomaže u održavanju korena i niti kose hidriranim i negovanim. Takođe podstiče regeneraciju ćelija kože glave.

3. Pomaže u zadržavanju peruti

Selen u klicama pomaže u suzbijanju gljivica koje rastu na vlasištu kose i uzrokuju perut i druge probleme. On štiti od peruti i ostavlja vlasištu da proizvodi prirodno ulje koje promoviše zdrav rast kose.

4. Prisustvo biotina

Prisustvo biotina pomaže u rastu zdravije kose. Biotin je vitamin B kompleksa za koji je poznato da doprinosi dužoj i gušćoj kosi, a njegov nedostatak može prouzrokovati lomljive i oštećene pramenove.

5. Mogu da pomognu u sprečavanju prevremenog sedenja kose

Prevremeno starenje kose je uglavnom uzrokovano oksidacijom tkiva. Prisustvo snažnih antioksidanata, kojima su klice bogate, sprečava oksidaciju tkiva, što dodatno smanjuje šanse za preuranjeno sedenje.

Klice za kožu

Klice sadrže antioksidante koji su odgovorni za borbu protiv slobodnih radikala u telu i dodatno štite kožu od oštećenja.

Vitamin C prisutan u klicama promoviše čistu kožu stvaranjem kolagena. Štaviše, pruža elastičnost koži čineći da izgledate mlađe.

Visok nivo omega-3 masnih kiselina pomaže u smanjenju upale u telu i dalje smanjuje rizik od nastanka akni i drugih kožnih problema.

Klice sadrže silicijum dioksid, koji je hranljiva materija koja obnavlja vezivna tkiva kože. Takođe je odgovoran za uklanjanje toksina iz tela koji uzrokuje beživotnu i suvu kožu.