Vam poklanja

 

Busen zdravlja

'Busen zdravlja' predstavlja pripremljenu smešu hranljivog supstrata sa već usejanim semenom, povrća ili aromatičnog bilja, u posudi koju je potrebno samo otvoriti i početi sa blagim zalivanjem. U zavrsnosti od vrste, seme će isklijati nakon određenog vremena i izdanci će se pojaviti na površini supstrata.

U posudici koju ste dobili nalazi se seme neke od dole navedenih biljčica: 

- Bosiljka
- Matičnjaka
- Pitome nane
- Rukole
- Daikon rotkve
- Graška
- Vlašca

U nastavu je video koji će vam predstaviti kako da jednostavno proizvedete iz ovog malog 'Busena zdravlja' povrće ili aromatično bilje da pritom uživate dok to radite, prateći i negujući dok raste i razvija se, a potom ga dodati uz neki obrok ili njime oplemeniti neku salatu hraneći njime kako prethodno svoju dušu tako tada i svoje telo.

Postupak je jednostavan:

  • Otvorite poklopac busena(predlažemo da ga uklonite tako što ćete makazama odseći deo kojim je spojen za posudicu kako vam ne bi smetao prilikom uzgoja!)
  • Pokvasite površinu supstarata vodom, tako što ćete uzeti fajtalicu koju koristite za peglanje ili za zalivanje sobnih biljaka ili jednostavno staviti par supenih kašika vode.
  • Taj postupak ponavljati sve dok biljke ne niknu i dok ne budu spremne za presađivanje.
  • Kada biljčice dostignu veličinu oko 10-ak cm možete ih presaditi u veću saksiju (veličine od 13-ce do 20-tice) ili direktno u zemlju u baštici ili nekoj većoj zardinjeri. Ili ih možete iseći tik iznad supstrata i koristiti kao salatu u formi mikrobilja.  Više o mikrobilju možete saznati na našem sajtu.

Kažu da nema ništa lepše nego kada gledate kako nešto pred vama raste i razvija se, bilo da su biljke, građevine, prijateljstva ili ljubav. Stoga uživajte u svemu što vam Busen zdravlja donosi!

U nastavku su informacije o vašoj biljčici koja čeka da je nadahnete da raste:

Bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja biljka jakog prijatnog mirisa, visine 30 cm sa razgranatom stabljikom.

U tradicionalnoj medicini koristi kao jak antioksidant i protiv svih upalnih procesa.

Rešava problem kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje, depresije i kardiovaskularnih bolesti.

U kulinarstvu, pored prijatnog aromatičnog svojstva deluje kao antiseptični sastojak koji uništava štetne bakterije u hrani.

Koristi se sušen i u svežem stanju. Listovi bosiljka koriste se kako u svežem tako i suvom stanju u industrijske svrhe koristi se etrično ulje.

Matičnjak

Višegodišnja zeljasta biljka koja se u isto vreme koristi kao lek, miris i začin. 

Sveži listovi se koriste za salate, umake, kuvana povrća, supe.

U narodnoj medicini matičnjak je poznat po smirujućem dejstvu i deluje na ubrzano lupanje srca. Takođe se koristi protiv nadimanja stomaka, želudačnih tegoba, povraćanja, astme i ima umirujuće dejtsvo.

Eterično ulje matičnjaka je izvanrednog prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji, već i industriji parfema i kozmetike. 

Pitoma nana

Pitoma nana je važnija od svih drugih vrsta nane, jer je najmirisnija, najprijatnija i najlekovitija.

Nana je vrlo mirisna, osobito list, jer u njemu ima najviše etarskog ulja, od čega uglavnom i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke.

Ona je lekovita, mirisna, medonosna, začinska i industrijska biljka. 

Sveži listovi se koriste kod soseva, salata i koktela. Čaj od nane je pogodna za ublažvanje tegoba kod želudca, creva i žuči, i poboljšava varenje.

Rukola

Rukola je bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima. Odličan je izvor vitamina A,C,K i B – kompleksa, kao i tiamina, riboflavina, niacina, piridoksina i pantotenske kiseline.

Obiluje bakrom i gvožđem, a pored toga sadrži male količine drugih esencijalnih minerala i elektrolita kao što su kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Osim toga, prava je riznica fitohemikalija koji suzbijaju upale. Rukola obiluje folalima, koji sprečavaju opadanje kognitivnih sposobnosti.

Bogata je vlaknima koja potpomažu probavu i podstiču čišćenje organizma od toksina. Sadrži eterična ulja i antibakterijske materije, zbog čega se smatra prirodnim antibiotikom.

Daikon rotkva

Daikon rotkvica je zelena kultura sa intenzivnim ukusom rotkve; sjajna u bilo kojoj  salati.

Jedna je od najpopularnijih rotkvica koje rastu.

Ne morate čekati da se razvije koren , te umesto iseckane rotkvice koristite je kao mikrobilje(uberite listiće koji izrastu iz zemlje nakon desetak dana!).

Salata napravljena od ovog zelenila nudi dovoljno nutritijenata, smanjuje potrebu za grickalicama, samim tim i unos kalorija, i stabilizuje vaš dnevni režim ishrane. Posebno utiče na čišćenje organizma 

Grašak

Grašak spada u grupu namirnica poznatih kao mahunarke. 

Grašak sadrži impresivnu količinu vlakana, za koja se pokazalo da pruža mnoge prednosti za zdravlje probave. Pre svega, vlakna hrane dobre bakterije u vašim crevima, što ih održava zdravim i sprečava prenaseljenost nezdravih bakterija. Ovo može smanjiti rizik od razvoja nekoliko gastrointestinalnih stanja, kao što su inflamatorna bolest creva, sindrom iritabilnog creva i rak debelog creva.

Zeleni grašak  ima relativno nizak glikemijski indeks (GI), koji je mera koliko brzo raste šećer u krvi nakon konzumacije hrane. Štaviše, zeleni grašak je bogat vlaknima i proteinima, što može biti korisno za kontrolu šećera u krvi. 

Zeleni grašak je jedan od najboljih biljnih izvora proteina, što je glavni razlog zašto dugo održava sitost.  

Vlašac

Zbog visokog sadržaja gvožđa i vitamina C odlično je prirodno sredstvo protiv malokrvnosti i prolećnog umora. Zahvaljujući visokom sadržaju sluzastih materija u narodnoj medicini se koristi za suzbijanje crevnih parazita kao i za lečenje poremećaja digestivnog trakta.

Zahvaljujući svom blagom aromatičnom ukusu i atraktivnom izgledu veoma mnogo se koristi kao dodatak salatama, supama i umacima. 

 Ova biljka je bogata vitaminom C i blagotvornim sluznim materijama, ali u sebi sadrži i mineralne materije i mikroelemente. Vlašac pre svega spada u prirodne proizvode koji u sebi sadrže veliku količinu gvožđa.

Zahvaljujući idealnoj kombinaciji gvožđa i vitamina C u njemu, vlašac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv prolećnog umora. Kao i upotrebom belog i crnog luka, i njegovim konzumiranjem možete pozitivno uticati na krvni pritisak, a pored toga još dodatno štititi od kijavice i drugih lakših oblika prehlade.

Za sve nedoumice, dodatne informacije, bilo kakve konsultacije po pitanju Busena zdravlja možete nam pisati na info@budite-zdravi.rs ili nas možete pozvati na 060 66 22 702.

Vama na raspolaganju,
Grina

I još jedan savet za kraj ...

Jedite zdravo, dobro spavajte, dišite duboko, uživajte u životu.