Što se tiče klijanja, postoje različiti načini za to, a takođe i mnoga semena/zrnevlje koji se mogu naklijavati. Evo pomoći.

1. Zrnevlje/semenke pravilno isperite oko minut(kroz cediljku), a zatim ih stavite u veću posudu ili teglu napunjenu vodom.

2. Uverite se da je količina voda dvostruko veća od zapremine zrna, jer će ona upiti deo vode tokom nicanja.

3. Skinite i bacite plutajuća zrna ili ostatke.

4. Obavezno prekrijte grlo posude gazom i čvrsto je pričvrstite. Držite posudu na svom pultu na sobnoj temperaturi i ostavite je da odstoji 3-12 sati, u zavisnosti od vrste zrna.

5. Ocedite vodu kroz gazu. Po završetku prođite kroz poklopac svežom vodom i promućkajte da temeljito isperete ove klice. Ocedite i ponavljajte ovaj postupak dva puta dnevno(tri puta ukoliko je temperature u prostoriji tokom dana viša od 23oC) dok zrnevlje/semke ne proklijaju (može proći oko 4-5 dana da niknu).

6. Nakon završenog naklijavanja klice isprati i čuvati u frižideru na temperature između 2-8 oC.

7. Ukoliko ih ne potrošite u roku od 3-4 dana obavezno ih dobro isperite ponovo.

Napomena – Oprez!

Rizik od unakrsne kontaminacije u klicama je visok jer sadrže žive enzime, a neke bakterije su opasne, uključujući ešerihiju-coli. Da biste to izbegli prilikom proizvodnje klica, održavajte ruke, tegle i kuhinju čistim. Najbolje je kupiti organsko seme, orašaste plodove, žitarice i mahunarke za klijanje. Isključivo koristite ne tretirano seme! Pratite preporuke za proizvodnju I skladištenje klica. Uvek ih je dobro potrošiti u roku od 3 do 4 dana, a zatim ponoviti postupak za novu i svežu seriju klica.

Ukoliko vam je potreban savet, pomoć, oprema i repromaterijal ili dodatna informacija pišite nam.