Klice Alfalfe , poznate i kao Medicago sativa, je cvetna biljka koja pripada porodici graška. Poznata je i po uobičajenim imenima kao što su kalifornijska detelina, biljka bivola, lucerka, španska detelina i ljubičasta detelina. Biljka potiče iz istočnog Mediterana i zapadne Azije, gde se gaji više od milenijuma.
Klice Alfalfe su naklijalo seme koje formira izdanak koji se koristi za jelo znatno pre nego što biljka potpuno sazri. Nalazi se u orijentalnim jelima koja se dodaju u supe, u sendviče i salate. Klice su zdravije jer proces nicanja nudi razne enzime. Sadrži razne proteine, minerale i vitamine, a takođe i niži udeo skroba u poređenju sa neklijalim semenom. Procesom klijanja skrob se pretvara u prosti šećer i lakši je za varenje.
Proizvodnja klica datira još od 5000 godina kada su kineski lekari koristili klice Alfalfe u medicinske svrhe. U 18-tom veku zabeleženo je da je tada otkrivena sposobnost klica alfalfe da spreči skorbut koji je čest uzrok smrti na dugim putovanjima.
Svaki deo biljke Alfalfe ima svoje prednosti. Ove klice imaju bogat izvor minerala i vitamina koji su presudni za pravilno funkcionisanje tela i sprečavaju razne zdravstvene tegobe. Mudar je potez dodavanje klica Alfalfe u ishranu, čime se postižu mnogi zdravstveni benefiti.
Sto grama klica Alfalfe ispunjava 40% dnevnih potreba za vitaminom K. Dnevna potreba za vitaminom K za muškarce je 120 mikrograma, a za žene 90 mikrograma. Vitamin K se smatra vitaminom koji reguliše zgrušavanje krvi. Redovna konzumacija klica Alfalfe osigurava sprečavanje hemoragičnih problema u budućnosti. Visok sadržaj vitamina K ubrzava zarastanje rana i sprečava kritične situacije koje se mogu pojaviti.
Niska proizvodnja hemoglobina signalizira anemiju. Kada telo ima nedostatak gvožđa, ono smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca, uzrokuje jake menstrualne tokove, a hrana sa niskim sadržajem gvožđa rezultira mučninom, umorom i opštim letargičnim stanjima i odsutnošću. Nizak nivo gvožđa povećava šanse za infekciju kod dece i trudnica. Klice Alfalfe imaju dovoljnu količinu hlorofila, gvožđa i vitamina K koji pospešuju proizvodnju krvi i korisni su za lečenje desni i krvarenja iz nosa.
Hlorofil je zeleni pigment koji daje boju Alfalfi. Moćna je supstanca potrebna za lečenje i čišćenje. U stanju je da detoksifikuje telo i eliminiše nečistoće iz organizma. Takođe pomaže u suzbijanju infekcije. Klice Alfalfe pomažu u razgradnji ugljen-dioksida i zaustavljaju reprodukciju anaerobnih bakterija. Štaviše, klice Alfalfe sadrže visok sadržaj vitamina A i enzima potrebnih za poboljšanje tena kože. Takođe hidrira suvu kožu i čini je glatkom. Suva koža postala je uobičajeni problem ovih dana. Dnevni unos hranljivih sastojaka pomaže u održavanju i izgradnji kože kako bi je održala blistavom i zdravom.
Vitamin K je potreban za održavanje zdravlja kostiju i stvaranje krvi. Vitamin K je potreban za aktiviranje osteokalcina koji je protein koji cirkuliše u krvi. Podržava apsorpciju kalcijuma za sprečavanje osteoporoze i slabljenje kostiju promovišući rizik od preloma.
Smatra se da su ove klice korisne za pojedince koji paze na težinu. Sadrži malo kalorija, šećera i masti. Klice Alfalfe imaju visok sadržaj vlakana i odličan su izvor proteina. Sadržaj vlakana inhibira oslobađanje grelina koji je hormon koji pokreće glad.
Klica Alfalfe pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz tela. Poseduje veliku količinu saponina koji je biljno jedinjenje značajno za smanjenje nivoa LDL holesterola i poboljšava nivo HDL holesterola.
Klice Alfalfe smatraju se pročišćivačima krvi jer sprečavaju stanja koja razvijaju infekcije. Klice Alfalfe koriste se za rešavanje promena na koži, kao što su varičele, akne, psorijaza i ekcemi. Klice Alfalfe imaju sposobnost detoksikacije, što je korisno za čišćenje krvi i pomaže funkciji jetre i bubrega. Akumulacija bakterija u krvotoku je glavni uzrok trovanja krvi koje je takođe opasno po život. To bi se moglo sprečiti upotrebom biljaka za prečišćavanje krvi kao što je Alfalfa koja ima antimikrobno delovanje.
Klice Alfalfe pomažu u rešavanju digestivnih tegoba, upala i propadanja zuba. Sadrži visok odnos digestivnih enzima kao što su amilaza, lipaza, invertaza, koagulaza, pektinaza i proteaza. Enzimi ima svoju funkciju, ali i unapređuju zdravlje organa za varenje.
Uz to, konzumacija klica Alfalfe sprečava probavne smetnje ili višak gasova pomažući varenje hrane. Enzimi za varenje olakšavaju razgradnju masti, ugljenih hidrata i proteina koji uznemiruju stomak. Klice Alfalfe imaju visok sadržaj kalijuma koji pomaže u smanjenju zadržavanja vode u delovima tela. Kalijum je presudni elektrolit koji deluje kao diuretik i smanjuje oticanje uzrokovano zadržavanjem vode. Njegova primarna funkcija je promovisanje pravilnosti varenja što je korisno za hronični zatvor.
Klice Alfalfe pružaju smirujuće efekte na telo i pomažu u suočavanju sa stresom i smanjuju anksioznost. Poboljšava čvrst san osobama sa nesanicom. Alfalfa je puna estrogena koji se mogu boriti protiv simptoma menopauze kao što su suvoća vagine, promene raspoloženja i smanjeni libido. Proizvodnja estrogena se smanjuje kod žena u menopauzi. Prisustvo fitoestrogena u klicama Alfalfe formira estrogene efekte i smanjuje simptome menopauze.
Infekcija urinarnog trakta je bolna bolest. Smatra se da su klice Alfalfe korisne za lečenje infekcije urinarnog trakta. Ublažava i čisti bakterije iz bešike i urinarnog trakta. Prirodni je diuretik koji pospešuje protok urina i uklanja bakterije koje izazivaju infekciju urinarnog trakta. Rešavanje problema je presudno za sprečavanje širenja infekcije na bubrege.
Klice Alfalfe pomažu u regulisanju pH vrednosti želuca. Kada se telo bori sa probavom hrane, želudac mora stvoriti više kiseline za razgradnju hrane. Ovo rezultira opekotinama i refluksom kiseline izazvanim visokom koncentracijom kiseline. Klice Alfalfe su alkalna hrana koja smanjuje kiselost želuca i poboljšava mu pH. Smanjuje šanse za razvoj bolnog čira na želucu.
Klice Alfalfe imaju bogat sadržaj aminokiselina koje pospešuju rast kose. Dodavanje klice Alfalfe u ishranu daje dovoljno proteina potrebnih za zdravu kosu. Sadrži visok sadržaj vitamina B6 i vitamina B1 koji su korisni za zdrav rast kose. Sprečava opadanju kose i proređivanju kose. Klice Alfalfe sadrže silicijum dioksid koji sprečava ćelavost. Štaviše, ima obilne količine vitamina C koji podržava cirkulaciju krvi u vlasištu i antioksidativne aktivnosti u folikulima kose, a takođe pojačava sintezu kolagena.
Napomena: Osobe koje imaju visok nivo vitamina K treba da izbegavaju klice Alfalfe.
Nutritivne vrednosti Alfalfa klica
Za 100 g
Energija 24 Kcal. Energija iz masti 6.2 Kcal.
Količina | % DV | |
Voda | 91.89 g | N/D |
Energija | 24 Kcal | N/D |
Energy | 96 kJ | N/D |
Protein | 3.96 g | 7.92% |
Total masti (lipidi) | 0.69 g | 2% |
Pepeo | 0.39 g | N/D |
Ugljenihidrati | 2.07 g | 1.59% |
Total dietalna vlakna | 1.8 g | 4.74% |
Total šećeri | 0.21 g | N/D |
Glucoza (dextroza) | 0.09 g | N/D |
Fruktoze | 0.12 g | N/D |
Minerali | Količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 33 mg | 3.30% |
Gvožđe, Fe | 0.96 mg | 12.00% |
Magnezijum, Mg | 27 mg | 6.42% |
Fosfor, P | 69 mg | 9.87% |
Kalijum, K | 78 mg | 1.65% |
Natrijum, Na | 6 mg | 0.39% |
Cink, Zn | 0.9 mg | 8.19% |
Bakar, Cu | 0.156 mg | 17.34% |
Mangan, Mn | 0.186 mg | 8.1% |
Selen, Se | 0.6 µg | 1.08% |
Vitamini | Količina | % DV | |
Vitamini rastvorivi u vodi | |||
Vitamin B1 (Thiamin) | 0.075 mg | 6.24% | |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 0.126 mg | 9.69% | |
Vitamin B3 (Niacin) | 0.4.77 mg | 2.97% | |
Vitamin B5 (Pantothenic acid) | 0.558 mg | 11.16% | |
Vitamin B6 (Pyridoxine) | 0.033 mg | 2.44% | |
Vitamin B9 (Folate) | 36 µg | 9.00% | |
Folate, food | 36 µg | N/D | |
Folate, DEF | 36 µg | N/D | |
Choline | 14.4 mg | 2.61% | |
Vitamin C (Ascorbic acid) | 8.1 mg | 9.00% | |
Vitamini rastvorivi u mastima | |||
Vitamin A, RAE | 9 µg | 1.29% | |
Vitamin A, IU | 153 IU | N/D | |
Beta Carotene | 87 µg | N/D | |
Alpha Carotene | 6 µg | N/D | |
Beta Cryptoxanthin | 6 µg | N/D | |
Betaine | 0.3 mg | N/D | |
Vitamin E (alpha-tocopherol) | 0.03 mg | 0.21% | |
Vitamin K (phylloquinone) | 30.3 µg | 25.26% |
*Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg
Aktivnost potrebna za sagorevanje
24 kalorija
4 Minuta vožnje bicikla,
3 Minuta trčanja,
8 Minuta sređivanja stana/kuće.