Sveže mikrobilje brokolija je slasni i ukusni dodatak ‘lisnatim’ salatama ili salatama od klica koje se koriste u kombinaciji sa ostalim klicama poput zrna mungo pasulja ili mladih izdanaka suncokreta. Takođe se mogu izblendati u sveže ceđene sokove kako bi se upotpunile njihove zdravstvene beneficije.
Ako vam se sviđa ukus drugog neutralnog mikrobilja, a nikada ranije niste probali mikrobilje brokolija, čeka vas poslastica. Imaju ukusan orašasti ukus koji neki ljudi upoređuju sa ukusom mikrobilja i klica japanske rotkve, doduše, umanjene ljutine koje one imaju.
Mikrobilje brokolija se smatra za jedno od najzdravijih vrsta mikrobilja. Ukus mladih izdanaka brokolija je blag i blago krckav. Poput ostalih vrsta tananog mikrobilja, ono ne održava svoju strukturu prilikom kuvanja i najčešće se se jede sirovo kao deo salate ili u sendvičima. Mikrobilje brokolija je odličan izvor vitamina A, C i K, folne kiseline i rastvorljivih vlakana i posebno je traženo zbog visoke koncentracije antioksidanata koje ima u sebi.
Mikrobilje brokolija sadrži velike količine supstance glukorafanin, prirodnog antioksidansa i sulforafan-detoksifikujućeg izotiocijanata za koji se smatra da je antikarcinogena supstanca. Inače, sulforafan je supstanca koji mu daje gorkast ukus. Sulforafan je takođe neophodan za podršku funkciji mozga u slučaju smanjene oksigenacije u moždana tkiva. Ovo jedinjenje može zaštititi kožu od UV oštećenja, delimično zbog ćelijske zaštite koju nudi, kao i zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Sulforafan može poboljšati varenje zbog svojih antiinflamatornih sposobnosti.
Dokazano je da mikrobilje potencijalno sadrži između 30-50 puta više glukorafanina od zrele glavice brokolija. Koliko su hranljive materija koncentrisane u mladim izdancima brokolija ilustruje i činjenica da u 50g mikrobilja brokolija ima ista količina sulforafana kao u 1 kg zrelog brokolija.
Mikrobilje brokolija ima mnoštvo hranljivih sastojaka i minerala, što je izvor različitih zdravstvenih blagodati. Sveže Mikrobilje brokolija sadrži vitamin C, vitamin K, vitamin A, vitamin B9 koji se naziva i folat, ugljeni hidrati, proteini, vlakna, masti, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i selen.
Mikrobilje brokolija je odličan pojačivač imuniteta.
Vitamin C koji se nalazi u mladim izdancima brokolija je antioksidant koji neverovatno pojačava imunitet tela. Unos mikrobilja brokolija smanjuje rizik od anemije. Snažan imunitet je od vitalnog značaja za sprečavanje bolesti poput prehlade i različitih infekcija.
Vitamin C u brokoliju pomaže telu da proizvodi kolagen koji je neophodan za zdrave kosti.
Štaviše, može sprečiti i lečiti probleme sa kostima. Mikrobilje brokolija je izvor vitamina K koji pomaže u koagulaciji krvi, a stručnjaci su konstatuju da pomaže u prevenciji ili lečenju osteoporoze i problema sa formiranjem kostiju.
Stoga je obezbeđenje dovoljnih količina vitamina C i vitamina K pravi način da vaše kosti budu zdrave.
Prema zdravstvenim stručnjacima, ljudi koji jedu više vlakana imaju manje šanse da razviju kolorektalni karcinom od ljudi koji to ne čine. Konzumacija mikrobilja brokolija smanjuju upalu debelog creva i uzrokuje poželjne promene u crevnim bakterijama. Mikrobilje brokolija imaju vlakna, koja pomažu u varenju, sprečavaju zatvor, održavaju ispravno stanje sistema digestivnog trakta i smanjuju rizik od razvoja problema sa digestivnim traktom.
Kod ljudi koji su lečeni mladim izdancima brokolija pokazalo je smanjuje nivo holesterola i triglicerida koji predstavljaju značajan rizik za kardiovaskularne pacijente.
Drugo istraživanje upotrebe mikrobilja brokolija pokazalo je značajno smanjene umiranja ćelija i oksidativni stres srčanih tkiva nakon srčanog udara.
Stoga, antioksidantivni i efekat vlakana koje ima mikrobilje brokolija sugeriše da je njihova konzumacija odličan način za smanjenje ukupnih rizika od infarkta i srčanih bolesti.
Zdravstveni istraživači sugerišu da se upotreba mladih izdanaka brokolija može koristiti u zelenoj hemoprevenciji za sprečavanje raka.
Mikrobilje brokolija sadrži hranljive sastojke i bioaktivna jedinjenja koja smanjuju rizike od opadanja mentalne funkcije, a jača neurološku funkciju, a time i funkcionalan mozak.
Sadržaj hranljivih sastojaka mikrobilja brokolija podržava zdravu trudnoću. Mikrobilje brokolija sadrži vitamin B9 ili folat koji pomaže pravilnom formiranju kičmene moždine i mozga kod bebe. Takođe su bogate gvožđem koje pomaže u stvaranju krvi, jer budućim majkama treba velika količina krvi.
Mikrobilje brokolija je izuzetno bogato vitaminom C, koji je odličan antioksidans. Antioksidanti su neophodni u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu. Takođe su presudni u smanjenju bora na koži, akni i pigmentacije kože.
Mikrobilje brokolija pomaže da koža bude glatka i sjajna.
Nutritivna vrednost klica brokolija
Za 100 g
Energija 35 Kcal. Energija iz masti 0 Kcal.
količina | % DV | |
Voda | 51.85 g | N/D |
Energija | 82 Kcal | N/D |
Energy | 342 kJ | N/D |
Protein | 6.9 g | 13.80% |
Total masti (lipidi) | 0 g | 0% |
Ugljenihidrati | 3.5 g | 1.2% |
Dietalna vlakna | 3.5 g | 14% |
Minerali | količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 71 mg | 7.1% |
Gvožđe, Fe | 11 mg | 60% |
Magnezijum, Mg | 20 mg | 5 % |
Fosfor, P | 294 mg | 29.00% |
Kalijum, K | 1068 mg | 31% |
Natrijum, Na | 0 mg | 0 % |
Cink, Zn | 7.5 mg | 50% |
Bakar, Cu | 342 mg | 17100% |
Mangan, Mn | 3 mg | 150% |
Selen, Se | 86 µg | 123% |
Vitamini | količina | % DV | |
Vitamini rastvorivi u vodi | |||
Vitamin D | 13 µg | 3.1% | |
Vitamin K | 80 µg | 100% | |
Vitamin E | 32 mg | 106% | |
Vitamin B6 | 10 mg | 500% | |
Vitamin B12 | 50 µg | 833% | |
Vitamin C (Ascorbic acid) | 60 mg | 100% | |
Vitamini rastvorivi u mastima | |||
Vitamin A, IU | 3521 IU | 70% |
*Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg.
Aktivnost potrebna za sagorevanje
36 kalorija
5 Minuta vožnje bicikla,
4 Minuta trčanja,
13 Minuta sređivanja stana/kuće.