Mikrobilje cvekle je bogato antioksidansima i vitaminima A, B, D, E i K, kao i gvožđem, kalcijumom i proteinima, takođe ima visok sadržaj kalijuma, magnezijuma, pa čak i bakra. Mikrobilje i klice cvekle takođe sadrže vitalne esencijalne aminokiseline te je vrlo blagotvorno za zdravlje i njegovu revitalizaciju.
Evo nekoliko dodatnih prednosti mikrobilja cvekle:
Jake kosti: Mikrobilje cvekle sadrže ogromnu količinu vitamina K. Vitamin K radi zajedno sa proteinima i kalcijumom u izgradnji jakih kostiju. Konzumiranje hrane bogate vitaminom K može pomoći u sprečavanju preloma kuka i osteoporoze.
Zdrava koža i vid: Porcija od 100 grama mikrobilja cvekle daje obilje vitamina A. Ovaj vitamin pomaže u promovisanju zdrave kože i održava vid. Takođe pretvara hranu u energiju i pomaže u održavanju imunog sistema. Vitamin A igra ulogu u zdravom razvoju kostiju.
Jača imunitet: Vitamin C iz cvekle jača imuni sistem i može smanjiti rizik od razvoja nekih oblika raka. Vitamin C pomaže telu da proizvodi kolagen, tkivo koje pomaže kod rana i održava čvrste zidove krvnih sudova.
Zdravo srce: Mikrobilje cvekle je dobar izvor kalijuma, koji je važan za regulisanje krvnog pritiska i ispravnog funkcionisanja srca. Kalijum može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska.
Štiti od anemije: Da li ste znali da mikrobilje cvekle sadrži više gvožđa od spanaća? Gvožđe je neophodno za prenos kiseonika kroz telo promovišući razvoj hemoglobina, supstance vitalne za zdrave krvne ćelije. Oni koji imaju nedostatak gvožđa mogu razviti anemiju. Naročito žene i osobe na biljnoj ishrani možda neće dobiti dovoljno gvožđa, pa jedite više ovog zdravog mikrobilja!
Poboljšava varenje: bogato je rastvorljivim i nerastvorljivim dijetalnim vlaknima. Konzumiranje mikrobilja cvekle može vam pomoći da imate redovno pražnjenje i promoviše zdrave crevne bakterije.
Može sprečiti neke vrste raka: Betalaini, fitonutrijenti u mikrobilju cvekle koji im daju živopisnu crvenu boju su moćni antioksidansi, koji imaju moćna svojstva detoksikacije. Antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja poput onog uzrokovanog slobodnim radikalima ili toksinima i mogu biti antiinflamatorni agensi.
Poboljšava krvni pritisak: Mikrobilje cvekle je prirodni izvor nitrita koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema: pokazalo se da nitrati prisutni u mikrobilju cvekle povećavaju protok kiseonika kroz naša tela širenjem arterija i vena, smanjenjem krvnog pritiska i poboljšanjem cirkulacije.
Mikrobilje cvekla je posebno bogato folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca.
Takođe sadrži dobru količinu mangana, koji je uključen u formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga i još mnogo toga.
Osim toga, ima visok sadržaj bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.
Cvekla je dobro proučavana zbog svoje sposobnosti da snizi povišene nivoe krvnog pritiska, koji su glavni faktor rizika za srčana oboljenja.
U stvari, neke studije pokazuju da sok od cvekle može značajno smanjiti nivoe sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.
Čini se da je efekat veći za sistolni krvni pritisak, koji je pritisak kada se vaše srce steže, a ne dijastolni krvni pritisak, koji je pritisak kada je vaše srce opušteno.
Ovi efekti snižavanja krvnog pritiska verovatno su posledica visoke koncentracije nitrata u ovom korenastom povrću. U našem telu, dijetalni nitrati se pretvaraju u azot oksid, molekul koji širi krvne sudove i uzrokuje pad krvnog pritiska.
Cvekla je takođe odličan izvor folata. Iako su istraživanja pokazala pomešane rezultate, nekoliko studija sugeriše da povećanje unosa folata može značajno da snizi nivo krvnog pritiska.
Nekoliko studija sugeriše da nitrati u ishrani poput onih koji se nalaze u cvekli mogu poboljšati atletske performanse.
Čini se da nitrati utiču na fizičke performanse poboljšavajući efikasnost mitohondrija, koji su odgovorni za proizvodnju energije u vašim ćelijama.
Prema jednoj recenziji, sok od cvekle može poboljšati izdržljivost povećavajući koliko je vremena potrebno da se iscrpi, pojačavajući kardiorespiratorne performanse i poboljšavajući efikasnost sportista.
Obećavajuće je da se pokazalo da sok od cvekle poboljšava performanse biciklizma i povećava upotrebu kiseonika do 20%.
Važno je napomenuti da nivo nitrata u krvi dostiže vrhunac u roku od 2-3 sata nakon konzumiranja cvekle ili njenog soka. Zbog toga je najbolje da ih konzumirate nekoliko sati pre treninga ili takmičenja kako biste maksimizirali njihove potencijalne koristi.
Cvekla sadrži pigmente zvane betalaini, koji poseduju niz antiinflamatornih svojstava.
Ovo bi moglo imati koristi od nekoliko aspekata zdravlja, jer je hronična upala povezana sa stanjima poput gojaznosti, bolesti srca, bolesti jetre i raka.
Pored toga, starija studija iz 2014. na ljudima sa osteoartritisom – stanjem koje izaziva upalu u zglobovima – pokazala je da kapsule betalaina napravljene od ekstrakta cvekle smanjuju bol i nelagodnost.
Jedna šolja mikrobilja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini dobrim izvorom vlakana.
Vlakna zaobilaze varenje i putuju do debelog creva, gde hrane prijateljske crevne bakterije i povećavaju količinu stolice.
Ovo može promovisati zdravlje probave, održavati vas redovnim i sprečiti probavna stanja kao što su zatvor, inflamatorna bolest creva (IBS) i divertikulitis.
Štaviše, vlakna su povezana sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući rak debelog creva, bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Mentalne i kognitivne funkcije prirodno opadaju sa godinama, što može povećati rizik od neurodegenerativnih poremećaja poput demencije.
Nitrati u cvekli mogu poboljšati funkciju mozga promovišući širenje krvnih sudova i na taj način povećavajući dotok krvi u mozak.
Konkretno, pokazalo se da cvekla poboljšava protok krvi u prednjem režnju mozga, oblasti povezanom sa višim nivoom razmišljanja kao što je donošenje odluka i radna memorija.
Mikrobilje cvekle sadrži nekoliko jedinjenja koja se bore protiv raka, uključujući betain, ferulnu kiselinu, rutin, kempferol i kafeinsku kiselinu.
Iako je potrebno više istraživanja, studije u epruvetama su pokazale da ekstrakt cvekle može usporiti podelu i rast ćelija raka.
Nekoliko drugih studija je otkrilo da veći nivo betaina u krvi može biti povezan sa manjim rizikom od razvoja raka.
Cvekla ima nekoliko nutritivnih svojstava koja bi je mogla učiniti odličnim dodatkom uravnoteženoj ishrani.
Prvo, imaju malo masti i kalorija, ali imaju puno vode, što može pomoći u balansiranju vašeg energetskog unosa. Povećanje unosa niskokalorične hrane kao što je ovo korenasto povrće takođe je povezano sa gubitkom težine.
Štaviše, uprkos niskom sadržaju kalorija, sadrže umerene količine proteina i vlakana. Oba ova hranljiva sastojka mogu olakšati postizanje i održavanje umerene težine.
Vlakna u cvekli takođe mogu podržati zdravlje probave, smanjiti apetit i podstaći osećaj sitosti, čime se smanjuje vaš ukupni unos kalorija.
Pored toga, uključivanjem u smutije ili druge recepte, lako možete povećati unos voća i povrća kako biste poboljšali kvalitet svoje ishrane.
Mikrobilje cvekle nije samo hranljivo i prepuno svojstava koja promovišu zdravlje, već je i neverovatno ukusno i lako se može uključiti u vašu ishranu, posebno jer za razliku od korena cvekle, mikrobilje nema onaj izraženi zemljani ukus koji mnoge odbija od njene upotrebe u redovnoj ishrani.
Ono može podržati zdravlje vašeg mozga, srca i probavnog sistema, biti odličan dodatak uravnoteženoj ishrani, poboljšati atletske performanse, pomoći u ublažavanju upale i potencijalno usporiti rast ćelija raka.
Nutritivne vrednosti u 100g mikrobilja cvekle
Kalorije | 22 |
Protein | 2.2 g |
Ugljeni hidrati | 4.3 g |
Vlakna | 3.7 g |
Vitamin K | 333% od DPV** |
Vitamin A (RAE)* | 35% od DPV |
Vitamin C | 33% od DPV |
Bakar | 21% od DPV |
Magnezijum | 17% od DPV |
Mangan | 17% od DPV |
Kalijum | 16% od DPV |
Gvožđe | 14% od DPV |
Vitamin E | 10% od DPV |
Kalcijum | 9% od DPV |
*RAE je skraćenica za ekvivalente aktivnosti retinola vitamina A.
**Dnevna preporučena vrednost za odrasle