Ukus mikrobilja graška je vrlo blag. Daju nežnu hrskavost bilo kojem jelu bilo da se služi sirovo ili kuvano. Mladi izdanci graška su puni vitaminima, a njihova hranljiva vrednost uključuje beta-karoten – koji naša tela pretvaraju u vitamin A, vlakna, vitamin C, folate – koji su u osnovi građa za ljudsko telo.
Baš kao i drugo mikrobilje, mladi izdanci graška sadrže veću koncentraciju hranljivih sastojaka i imaju mnoštvo zdravstvenih blagodati za vaše telo. U stvari, studije su dokazale da sadrže preko 40 puta više hranljivih sastojaka od potpuno sazrelog graška. Oni ne samo da sprečavaju mnoštvo razliočitih bolesti već pomažu i u sprečavanju kancera.
Porcija mikrobilja graška sadrži 40% količine preporučenog dnevnog unosa vitamina C za odraslu osobu. Vitamin C može pomoći u poboljšanju vašeg imunološkog sistema koji je možda iscrpljen zbog pušenja, stresa, preterane fizičke aktivnosti ili pak gojaznosti ili preterane konzumacije alkohola. Vitamin C takođe smanjuje rizik od infekcija i upale pluća povezanih sa prehladom. Štaviše, krv sa većom koncentracijom vitamina C može smanjiti rizik od moždanog udara.
Istraživanja su takođe pokazala da vitamin C može smanjiti šanse za razvoj raka i kardiovaskularnih bolesti. Zdrav vitamin unosite iz lagano kuvane(jer je C vitamin nepostojan na višim temperaturama) ili sirovo konzumirane hrane, a mladi izdanci graška su jedan od savršenih izvora.
Mikrobilje graška ima izvanredan odnos hranljivih sastojaka i kalorija i nudi balansiranu količinu dijetalnih vlakana, koja pomažu u kontroli telesne težine i regulaciji metabolizma. Iako možda neće direktno izazvati gubitak kilograma, i dalje predstavljaju odličan dodatak efikasnom programu mršavljenja. Njegova vlakana umiriće vaše želje za hranom, čineći da se dugo osećate sitim. Stoga je mikrobilje graška izvrstan dodatak vašem programu mršavljenja, što je takođe i jedna od blagodati mikrobilja i klica Daikon rotkvi(Japanske, Kineske i Sango).
Ovo mikrobilje sadrži antioksidante, folate i karoten. Folat izuzetno doprinosi formiranju ćelija našeg tela, a takođe im pomaže da održe zdravo stanje. Istraživanja su pokazala da je radikalno oštećenje ćelija obično povezano sa rizikom od razvoja karcinoma. Sadržaj antioksidanata u mladim izdancima graška pomaže u borbi protiv takvog stanja. Karoten je još jedno jedinjenje povezano sa prevencijom raka.
Gvožđe je neophodno za telo. Koristi se za transport kiseonika kroz krv i pokretanje enzimskih reakcija. Nedostatak gvožđa je toliko ozbiljan da može dovesti do anemije. Simptomi su loša regulacija temperature, umor, loše imunološke performanse i razne upale. Porcija (100g) mikrobilja graška obezbeđuje oko 13 procenata potrebnog dnevnog unosa gvožđa. Kada se konzumira uz uravnoteženu ishranu, mikrobilje graška može osigurati da se nivo održava na prosečnom nivou.
Mnoga istraživanja sugerišu da zeleni grašak može imati mnogo koristi za ljude koji imaju dijabetes. Nema mnogo istraživanja koja pokazuju da mogu da spreče bolest, ali barem mladi izdanci graška mogu da pomognu da se smanje šanse. Izdanci graška sadrže većinu hranljivih sastojaka neophodnih za održavanje nivoa šećera u krvi na niskom nivou. Stoga je mikrobilje graška koristi ljudima sa dijabetesom tipa dva i smanjenju rizika od razvoja dijabetesa.
Mladi izdanci graška jedan su od najboljih izvora proteina. Proteini su neophodni u celokupnoj izgradnji tkiva u telu, pa je stoga neophodno zadržati unos u proseku, bez obzira na vrstu ishrane koju praktikujete. Svaki kilogram telesne težine dnevno treba hraniti sa 0,8 g proteina.
Mnoge bolesti koje napadaju naša tela, uključujući rak, bolesti srca, dijabetes, depresiju, artritis i Alchajmerovu bolest su posledica neke vreste upale. Izdanci graška sadrže visoku koncentraciju antioksidanta i fitonutrijenata koji su potrebni složenom sistemu odbrane tela od upala.
Porcija mladih izdanaka graška sadrži oko 40% dnevne vrednosti vitamina C, 18% vitamina A. To je osam ipo puta veća količina vitamina C nego u borovnicama i pet puta veća količina vitamina A nego u paradajzu. Mikrobilje graška je odličan izvor vitamina K.
Nutritivne vrednosti mikrobilja Graška
Za 100 g
Energija 32 Kcal. Energija iz masti – Kcal.
količina | % DV | |
Energija | 32 Kcal | N/D |
Energy | 134 kJ | N/D |
Protein | 3 g | 50% |
Total masti (lipidi) | 0 g | 0% |
Ugljenihidrati | 3 g | N/D |
Total dietalna vlakna | 1 g | N/D |
Total šećeri | – g | N/D |
Minerali | količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 15% | |
Gvožđe, Fe | 13% | |
Kalijum, K | 381 mg | – |
Natrijum, Na | 20 mg | – |
Vitamini | količina | % DV | |
Vitamin C | 40% | ||
Vitamini rastvorivi u mastima | |||
Vitamin A | 18% |
* Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg.
Aktivnost potrebna za sagorevanje
32 kalorija
4 Minuta vožnje bicikla,
3 Minuta trčanja,
11 Minuta sređivanja stana/kuće.