Ječmeno mleko ima skladan sadržaj ugljenih hidrata i šećera i pritome nizak sadržaj proteina i masti. Puno je vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Redovna upotreba ječmenog mleka pomaže u izbacivanju toksina iz tela.
Kombinacija nutritivnih vrednosti Ječmeno mleko čini odličnim dodatkom sportistima, fitness praktikanata i rekreativaca, savršenim za hidraciju i brz oporavak organizma nakon fizičkih aktivnosti obezbeđujući šećere koje telo lako usvaja.
Redovna upotreba ječmene vode pomaže izbacivanju toksina iz tela i creva kroz urinarni trakt. Ovaj proces prvenstveno pokreće grupa šećera zvana beta-glukani koji su prisutni u ćelijskim zidovima ječma. Stoga pomaže u čišćenju unutrašnjeg sistema tela.
S obzirom da ječmeno mleko deluje kao diuretik, smatra se prirodnim lekom za infekcije urinarnog trakta, a deci ili odraslima se svakodnevno preporučuje nekoliko čaša ječmenog mleka dok infekcija ne popusti. Takođe se kaže da je blagotvoran lek za kamenje u bubrezima ili ciste.
S obzirom da je ječam odličan izvor vlakana, i ječmeno mleko u određenoj meri zadržava ovu karakteristiku. Stoga se pokazuje kao odlična opcija za one koji žele da smršaju, jer vas nastoji duže učiniti sitim, smanjujući tako unos hrane. Štaviše, pošto je dobro za varenje, podstiče i metabolizam masti. Ali to definitivno ne znači da se možete prepustiti masnoj hrani i očekivati da ječmeno mleko napravi čaroliju.
Budući da je dobar izvor vlakana i beta-glukana, ječmeno mleko takođe radi na kontrolisanju holesterola u krvi (inhibicijom apsorpcije LDL i triglicerida iz hrane) i šećera u krvi (poboljšanjem rezistencije na insulin). Štaviše, ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu ne samo u hlađenju tela već i u zaštiti srca.
Benefiti koje ječam kao žitarica prenosi na ječmeno mleko su sledeći:
- Održava debelo crevo i creva zdravim
- Pomaže u mršavljenju, delimično zbog različitih vrsta esencijalnih aminokiselina, a delimično zbog sadržaja vlakana.
- Podešava nivo šećera u krvi, čime sprečava vrhove i padove šećera koji su uglavnom povezani sa procesom skladištenja masti.
- Najniži nivo kalorija u poređenju sa ostalim žitaricama.
- Smanjuje simptome artritisa. U sebi ima bakra što može biti korisno za smanjenje znakova reumatoidnog artritisa. Bakar razoružava slobodne radikale, pomažući tako obnavljanju ćelija. Bakar je važan za umrežavanje kolagena i elastina, čineći kosti i zglobove fleksibilnim.
- Sprečava kamenje u žuči
- Pomaže u razvoju i popravljanju telesnih tkiva. Fosfor u ječmu pomaže u regeneraciji ćelija. To je zaista bitan gradivni blok genetskog koda i igra veliku ulogu u zdravim ćelijskim membranama i našem nervnom sistemu.
- Sprečava osteoporozu
- Promoviše optimalno zdravlje podržan selenom, koji dokazano smanjuje rizik od raka debelog creva. Selen je vitalni element za zdravlje štitne žlezde. Pored toga, to je antioksidativna odbrana, kao i imunitet. Takođe je dokazano da selen popravlja oštećene ćelije u telu. Očuva elastičnost kože. odatno poboljšava srce, pankreas i odbrambene mehanizme. Nedostatak selena može rezultirati karcinomom kože, debelog creva, prostate, jetre, želuca i dojke.
- Kontroliše nivo holesterola u krvi
- Upravlja dijabetesom. Zrno ječma koji je glavni sastojak Ječmenog mleka sadrži sve važne minerale i vitamine, posebno vlakna rastvorljiva u beta-glukanu, koja usporavaju apsorpciju glukoze.
- Sprečava srčane bolesti i rak. Ječam se sastoji od određenih vrsta hranljivih sastojaka koji se nazivaju biljni lignani. Jedan od ovih jednostavnih novih lignana poznat je kao enterolakton, koji pomaže u sprečavanju raka dojke i drugih hormonalnih karcinoma pored koronarnih ili srčanih bolesti.
- Štiti od ateroskleroze. U ječmu se nalazi niacin (kompleks vitamina B) koji smanjuje nivo holesterola u celini, kao i nivo lipoproteina i smanjuje faktore kardio rizika. Dame u postmenopauzi sa visokim nivoom krvnog pritiska, visokim nivoom holesterola ili čak kardiovaskularnim bolestima posebno se preporučuje da prdukte od zrna ječma koriste najmanje 6 puta nedeljno.
- Ječam poboljšava zdravlje creva i reguliše kretanje creva
- Inhibira stvaranje žučnih kamenaca. Ječam pomaže u smanjenju količine triglicerida.
- Neizostavna namirnica za žene. Britanski istraživači proučavali su kako unos vlakana utiče na žene u menopauzi. Otkrili su da integralne žitarice koje su bogate prehrambenim vlaknima, poput ovsa i ječma, dovode do smanjenja pojave raka dojke za 50%.
- Poboljšava imunitet. Ječam je pun biljnih lignana koji su odlični za prijateljsku floru u crevima. Zauzvrat, ječam pomaže vašem imunitetu.
- Usporava arteriosklerozu. Ječam usporava aterosklerozu, to je nakupljanje plaka koji sužava krvne sudove. Odličan je izvor vitamina B (niacina). Niacin može pomoći u izbegavanju slobodnih radikala, dok istovremeno smanjuje loš holesterol i krvne ugruške.
- Pospešuje zdravlje zuba. Ječam je pun fosfora i kalcijuma. Oni izvrsno doprinose zdravim zubima i kostima. Pored toga, ima još mangana, fosfora i bakra koji su odlični za zube i kosti.
Ječmeno mleko će vam omogućiti da se osećate sito, zadovoljno i opušteno.
Napomena: Ječmeno mleko sadrži gluten, te stoga ga ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje boluju od celijakije.