Par prstohvata ovog mikrobilja ’čuva vas od doktora’. Sadrži 70-80 miligrama vitamina C za jačanje imuniteta – sprečavajući prehlade i viruse. Vašem telu će svakako biti potrebne ove čudesne biljčice jer možu pomoći i zdravlju kože.
Vitamin C je važan antioksidans rastvorljiv u vodi koji služi mnogim vitalnim funkcijama u ćelijama tela.Na primer, neophodan je za sintezu kolagena, najzastupljenijeg strukturnog proteina u telu.
Mikrobilje divljeg kelja ima mnogo više vitamina C od većine drugog povrća, sadrži oko 4,5 puta više od spanaća.
Istina je da je kelj zapravo jedan od najboljih izvora vitamina C na svetu. Dobar prstohvat mikrobilja divljeg kelja sadrži čak više vitamina C od cele pomorandže.
A da li ste znali da mikrobilje divjeg kelja ima preko trideset puta više antioksidativnih svojstava u poređenju sa sličnim biljkama? Ono pokriva polifenole, beta-karoten i flavonoide.
Mikrobi iz creva podržani su prednostima mikrobilja divljeg kelja zarad zdravlja vašeg probavnog sistema. Sadrži prebiotička vlakna koja blagotvorno utiču na razvoj crevnih bakterija. Vitamini B i C podstiču apsorpciju gvožđa, što je ključno za pretvaranje hrane u energiju.
Za mikrobilje Kale-a se često tvrdi da ima visok sadržaj vitamina A, ali to nije sasvim tačno. Zapravo je bogat beta-karotenom, antioksidansom koji telo može pretvoriti u vitamin. Iz tog razloga, kelj može biti efikasan način za povećanje nivoa ovog veoma važnog vitamina u vašem telu.
Sadrži glukozinolat koji je značajna komponenta u biljčicama divljeg kelja koji pomaže u borbi protiv raka. Aktivira enzime detoksikacije faze 2, koji su odgovorni za uklanjanje karcinogena iz tela.
Lutein i zeaksantin, koji se nalaze u velikim količinama u mikrobilju divljeg kelja, pomažu u smanjenju rizika od katarakte, smanjenju oštećenja od sunčeve svetlosti i usporavanju makularne degeneracije.
Mikrobilje divjeg kelja je jedno od vodećih prirodnih izvora vitamina K, kritičnog vitamina za zgrušavanje krvi. Pomažu u prevenciji srčanih bolesti i osteoporoze. Jedna šoljaovih biljčica sadrži preko 10 puta više od preporučene dnevne količine vitamina K. Pored toga, mikrobilje divljeg kelja ima ulogu u odbrani i upravljanju dijabetesom. Ove biljčice bogate vlaknima sadrže alfa-lipoičnu kiselinu, koja snižava nivo glukoze i povećava osetljivost na insulin. Pomaže u prevenciji srčanih bolesti i osteoporoze.
Mikrobilje divljeg kelja može pomoći u snižavanju holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti Holesterol ima mnoge važne funkcije u telu. Na primer, koristi se za proizvodnju žučnih kiselina, koje su supstance koje pomažu telu da vari masti.
Jetra pretvara holesterol u žučne kiseline, koje se zatim oslobađaju u digestivni sistem kad god pojedete masni obrok.
Kada se sva mast apsorbuje i žučne kiseline odsluže svoju svrhu, one se ponovo apsorbuju u krvotok i ponovo koriste.
Supstance koje se nazivaju sekvestranti žučne kiseline mogu vezati žučne kiseline u digestivnom sistemu i sprečiti njihovu reapsorbaciju. Ovo smanjuje ukupnu količinu holesterola u telu.
Mikrobilje divljeg kelja zapravo sadrži sekvestrante žučne kiseline, koji mogu smanjiti nivo holesterola. Ovo može dovesti do smanjenja rizika od srčanih oboljenja tokom vremena.
Mikrobilje divljeg kelja je bogato luteinom i zeaksantinom, moćnim hranljivim sastojcima koji štite oči.
Dodatni bebefiti koje obezbeđuje mikrobilje divljeg kelja:
- Visok sadržaj kalcijuma za zaštitu od osteoporoze
- Podržava zdravlje srca
- Pomaže u sprečavanju raka
- Sprečava zatvor zbog visokog sadržaja vlakana
- Gradi kolagen za zaštitu kože i kose
- Niži nivoi glukoze kod dijabetičara tipa I
- Povećajte osetljivost na insulin
- Sprečava oksidativni stres