Rotkvica pripada članu porodice slačica i verovatno je poreklom iz Evroazije. To je jedno od najranijih zabeleženih gajenih povrća na svetu. Ime je izvedeno iz latinske reči „radik“ što znači koren. Seme Daikon – Japanska rotkva formira visoke i bujne zeleno mikrobilje i klice, dok mikrobilje i klice Kineske ili Sango rotkve imaju ružičastu do modro ljubičaste boje. Termin „daikon“ zapravo potiče od njegovog japanskog imena koje znači „veliki koren “ (dà gēn). Takođe se naziva i “japanska rotkvica”, neke vrste daikona poput japanske minovase mogu narasti i do preko pola metra.
Kada seme vertikalno nikne da bi proizvelo prvi set lišća, naziva se kaivare daikon (カイワレ大根). Izraz “kaivare”, što znači “otvorena školjka”, opisuje oblik lišća koji imaju izgled ljuske u obliku srca.
Pored klica alfalfe, danas su jedna od najčešćih komercijalnih sorti klica dostupnih na tržištu.
Mikrobilje i klice rotkvi imaju blago ljutkast ukus sličan biljkama rotkve. Stekle su popularnost jer sadrže biljne estrogene koji se javljaju u prirodi i koji su slični ljudskom estrogenu, a korisne su kod simptoma povezanih sa menopauzom, fibrocističnom bolešću i valunzima. Odličan su izvor vitamina B, A, E, C i K i poseduju hlorofil i esencijalne aminokiseline.
Stvarajući brzo osećajem sitosti sa malom količinom, mikrobilje i klice rotkvi pomažu u gubitku kilograma. Enzimi razgrađuju skrob u hrani koji pospešuje apsorpciju hranljivih sastojaka. Kao i ostalo mikrobilje i klice, dodaju se sendvičima, salatama i mešanim jelima kojima daju hrskavost i blago ljutkast ukus. Ovo mikrobilje i klice su ljutkaste, što budi i razigrava nepce.
Mikrobilje i klice Daikon rotkvi sadrže 29 puta više sadržaja vitamina C u odnosu na mleko i četiri puta više vitamina A. U poređenju sa krompirom, ima 10 puta više kalcijuma i više vitamina C u odnosu na ananas. Studija je pokazala da Mikrobilje i klice rotkvi poseduju visok sadržaj izotiocijanata i glukozinolata u poređenju sa zrelim korenom rotkve sa značajnim količinama fenola.
Mikrobilje i klice rotkvi stiču veliku popularnost među osobama koje vode računa o svom zdravlju dodajući ih u ishranu kao kakvu superhranu. Istraživanja pokazuju da su ove klice efikasnije u prevenciji raka u poređenju sa klicama brokolija.
Mikrobilje i klice rotkvi mogu biti korisne za unapređenje zdravlja organa za varenje. Prezentovano je da ekstrakt mikrobilja i klica rotkve pomaže u pospešivanju protoka žuči. Žuč pomaže u razgradnji masti i poboljšava varenje.
Mikrobilje i klice Daikon rotkvi poseduju snažan i ljutkast ukus, pa se često koriste u salatama, sušiju i kao ukras na raznim jelima.
Mikrobilje i klice rotkve su odličan izvor folata. Pruža četvrtinu preporučene dnevne vrednosti folata u 100 grama klica rotkve. Folat promoviše kardiovaskularno zdravlje razgradnjom aminokiseline, homocisteina, koja uzrokuje aterosklerozu. Štaviše, nudi dovoljno folata i vitamina B6 koji je hranljiva materija koja razgrađuje homocistein.
Mikrobilje i klice brokolija ima visok sadržaj glukozinolata koji je poznat po svojim antikancerogenim svojstvima. U poređenju sa klicama brokolija, mikrobilje i klice rotkve sadrže više antikancerogenih svojstava. Visok sadržaj glukozinolata i pratećih izotiocijanata koji se nalaze u klicama i mikrobilju Daikon rotkvi, pokazalo se da imaju snažan antioksidativni uticaj. Svo mikrobilje i klice Daikon rotkve, razgradnjom stvaraju supstancu poznatu kao sulforafen sličnu popularnom sulfurofanu jedinjenju vrlo blagotvornom za zdravlje koje se nalazi u klicama i mikrobilju brokolija. Umesto glukorafanina, klice daikona sadrže glukorafenin koji se prelazi u izotiocijanat, sulforafen.
Mikrobilje i klice Daikon rotkvi su pametan izbor za one koji pokušavaju da smršaju. Mikrobilje i klice rotkvi imaju nizak sadržaj kalorija i prepune su vitamina C. Studija je otkrila da su ljudi sa niskim sadržajem vitamina C sagorevali 25 odsto manje masti u poređenju sa onima sa dovoljnom količinom vitamina C tokom 60 minuta hoda na traci za trčanje. Telo koristi vitamin C da napravi jedinjenje zvano karnitin koje promoviše telo da pretvara masnoću u gorivo, a ne da ga skladišti kao telesnu masnoću.
Nutritivne vrednosti mikrobilja Kineske Daikon rotkve
Za 50 g
Energija 16 Kcal. Energija iz masti 8.64 Kcal.
Količina | % DV | |
Voda | 45.04 g | N/D |
Energija | 21 Kcal | N/D |
Energy | 89 kJ | N/D |
Protein | 1.91 g | 3.81% |
Total masti (lipidi) | 1.26 g | 3.60% |
Pepeo | 0.26 g | N/D |
Ugljenihidrati | 1.80 g | 1.38% |
Minerali | Količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 25 mg | 2.50% |
Gvožđe, Fe | 0.43 mg | 5.43% |
Magnezijum, Mg | 22 mg | 5.33% |
Fosfor, P | 57 mg | 8.08% |
Kalijum, K | 43 mg | 0.92% |
Natrijum, Na | 2.6 mg | 0.17% |
Cink, Zn | 0.28 mg | 2.51% |
Bakar, Cu | 0.006 mg | 6.72% |
Mangan, Mn | 0.13 mg | 5.66% |
Selen, Se | 0.26 µg | 0.47% |
Vitamini | Količina | % DV | |
Vitamini rastvorivi u vodi | |||
Vitamin B1 (Thiamin) | 0.051 mg | 4.27% | |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 0.051 mg | 3.95% | |
Vitamin B3 (Niacin) | 1.426 mg | 8.92% | |
Vitamin B5 (Pantothenic acid) | 0.367 mg | 7.34% | |
Vitamin B6 (Pyridoxine) | 0.142mg | 10.93% | |
Vitamin B9 (Folate) | 47 µg | 11.84% | |
Folate, food | 47 µg | N/D | |
Folate, DEF | 47 µg | N/D | |
Vitamin C (Ascorbic acid) | 14.5 mg | 16.08% | |
Vitamini rastvorivi u mastima | |||
Vitamin A, RAE | 10 µg | 1.50% | |
Vitamin A, IU | 196 IU | N/D |
*Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg.
Aktivnost potrebna za sagorevanje
32 kalorija
5 Minuta vožnje bicikla,
4 Minuta trčanja,
13 Minuta sređivanja stana/kuće.