U poređenju sa drugim mlekom, mleko iz prosa ima veću energiju (383 kcal) i uporediv nivo ugljenih hidrata (78%). Zahvaljujući sadržaju minerala, proso mleko je takođe imalo visok sadržaj pepela (0,35%). Sadržaj proteina je znatno iznad većine i ostalih biljnih mleka i kravljeg mleka i iznosi 8,5–7,8%, a nivo masti se kreće oko skromnih 0,6%. Postupak slađenja tokom pripreme pokazuje se korisnim jer rezultira proizvodom sa povećanim nivoom proteina i smanjenim nivoom masti.
Mleko prosa je bogato proteinima, kalorijama i ugljenim hidratima što ga čini odličnim energetskim napitkom, a uz kompleks vitamina grupe B, predstavlja kvalitetnu podršku za jačanje organizma i borbu protiv stresa i umora.
Mleko od prosa u jednoj šolji(250ml) obezbeđuje 95% dnevnih potreba vitamina E.
Mleko od prosa ne sadrži gluten.
Zdravstvene prednosti mleka prosa uključuju potencijal semena prosa i njegovu sposobnost da zaštiti srce, poboljšava probavni sistem, detoksicira telo i poboljšava zdravlje disajnih puteva.
Mleko od prosa može da pomogne u pokretanju gastrointestinalnog sistema. Takođe pomaže u uklanjanju problema kao što je zatvor, višak gasova, nadimanje i grčevi. Regulišući probavne procese, takođe poboljšava zadržavanje hranljivih sastojaka i smanjuje šanse za ozbiljnija gastrointestinalna stanja poput čira na želucu. Redovna probava i uklanjanje toksina takođe pomažu u optimizaciji zdravlja bubrega, jetre i imunološkog sistema, jer su ti organski sistemi usko povezani sa metaboličkim aktivnostima tela.
Proso je bogat izvor fenola i antioksidanata. Kvercetin, kurkumin, elaginska kiselina i razni drugi korisni katehini mogu pomoći da se oslobodi sistem od bilo kojih stranih agenasa i toksina promovišući pravilno izlučivanje i neutrališući enzimsku aktivnost u određenim organima.
Napomena: Ima visoki glikemijski indeks GI 71 te nije pogodno za nisko kalorične dijete.