Mleko od spelte ima samo po sebi slatkast i orašast ukus po kome je spelta u svetu žitarica prepoznatljiva i što je između nutritivnih osobina čini toliko poželjnom. Razlikuje se od pšenice zbog nižeg sadržaja glutena, ali nije bez glutena. Ostale razlike uključuju supstituciju aminokiselina u njihovim proteinima. To je jedno od originalnih sedam zrna spomenutih u Bibliji.
Mleko od spelte savršeno se uklapa u zdrav stil ishrane i takođe je idealan dobavljač energije za sportiste. Ono što ga odlikuje su dobre proporcije između ugljenih hidrata i masti, snižava nivo holesterola, obezbeđuje lako svarljivu energiju, pospešuje varenje i sadrži visok sadržaj vitamina B.
Mleko od spelte je proizvod visoke hranljive vrednosti: proteini, ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali i elementi u tragovima prisutni su u spelti u prilično velikim količinama i idealno su kombinovani. Zbog odlične rastvorljivosti u vodi, sve hranljive sastojke iz spelte pretaču se u speltino mleko tako da telo može vrlo brzo da ih apsorbuje. Ovo se naziva „Velika bioraspoloživost“.
U mleku od spelte nalaze se uglavnom vitamini iz grupe vitamina B, koji su važni za naš um. Međutim, oni su takođe neophodni za redukciju ugljenih hidrata. Takođe sadrži i vitamin D i vitamin E, gvožđe i magnezijum.
Spelta ima veći sadržaj leucina i felilana od srodnih žitarica. Ove dve aminokiseline su važne jer ih ljudsko telo samo ne proizvodi. Spelta sadrži 6 od 8 esencijalnih aminokiselina. Sadržaj proteina u 2.5 dcl mleka od spelte je oko 2.5g .
Minerali i elementi u tragovima prvenstveno imaju regulatornu funkciju u enzimima i hormonima u ljudskom telu. Pored toga, neki su potrebni kao građevinski materijal za ćelije i tkiva. Na primer, mleko od spelte je bogato fosforom i to igra važniju ulogu u izgradnji telesnih ćelija.
U poređenju sa ostalim srodnim žitaricama, spelta ima veći sadržaj esencijalnih masnih kiselina. Esencijalne masne kiseline su polinezasićene masne kiseline. Oni su neophodni i ne mogu se stvoriti, ili ne mogu proizvesti u dovoljnoj meri, u telu. Neophodne masne kiseline kojima je spelta bogata su linolna kiselina i oleinska kiselina. Kao rezultat, spleta i kroz mleko od spelte pospešuje izgradnju nervnog sistema i moždanog tkiva, reguliše holesterol i pomaže u sprečavanju srčanog udara.
Visok sadržaj dijetalnih vlakana u mleku od spelti ne daje dodatnu energiju, ali stimuliše creva da postanu aktivnija. Šta uopšte pospešuje varenje.
Energetska vrednost mleka od spelte je na nivou punomasnog kravljeg mleka i na šolju od 2,5 dcl ima oko 120 kcal.
Spelta je žitarica u kojoj ima glutena, te je stoga u ovom napitku gluten prisutan.