Mungo klice imaju vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Takođe su dobar izvor dijetalnih vlakana, proteina, folata, gvožđa, magnezijuma, fosfora i mangana, i veoma dobar izvor vitamina K, riboflavina i bakra. Smatra se da klice mungo pasulja imaju visoki nivoi proteina, aminokiselina, oligosaharida i polifenola koji najviše doprinose antioksidativnim, antimikrobnim, antiinflamatornim i antitumorskim svojstvima ove hrane i uključeni su u regulaciju metabolizma lipida.
Klice mungo pasulja imaju svojstva da prirodno regulišu smanjenje temperature, da pospeše proces detoksikacije tela, uklanjanjaju viška vode iz organizma itd. Pogodan je za one koji su mamurni, ili imaju temperaturu, ili su umorni i bez apetita. Osobe sa hipertenzijom ili koronarnom bolestima srca mogu jesti klice mungo pasulja, jer sadrže malo zasićenih masti i soli i vrlo malo holesterola. Klice Mungo pasulja, veoma nisko kaloričan proizvod, u količini od 100g imaju samo 30 kcal energije.
Klice Mungo pasulja sadrže više aminokiselina koje potiču od razlaganja proteina tokom naklijavanja nego samo zrno. Klice Mungo pasulja u količini od 100 g sadrže preko 13 mg vitamina C, skoro tri puta više nego zrna mungo pasulja.
Klice Mungo pasulja sprečavaju bolesti uzrokovanih nedostatkom vitamina C, smanjuju holesterol i sadržaj masti, sprečavaju rak digestivnog trakta i pomažu u gubitku kilograma zbog svoje male kalorijske vrednosti.
Klice Mungo pasulja imaju nizak sadržaj kalorija sa bogatim hranljivim sastojcima kao što su vitamin K, bakar, gvožđe, vitamin C i riboflavin.
Sveže klice mung pasulja koriste se kao dodatak sendvičima ili salatama i sastojak jelima koja se spremaju u voku(tzv. Kineska hrana). Preporučljivo ih je blago tremički obraditi(kratko blanširati u vodi ili dodati na kraju procesa prženja) kako bi bile još svarljivije, a kako bi zadržale sve blagodeti koje imaju u sebi.
Klice Munga su odličan izvor vitamina K. Obrok jedne šolje(oko 125g) svežih klica daje 34 mikrograma, odnosno 28 procenata dnevnog preporučenog unosa za muškarce i 37 procenata za žene. Ovaj hranljivi sastojak je neophodan za proces zgrušavanja krvi. Takođe pomaže u regulisanju mineralizacije kostiju i održavanju gustine kostiju. Inhibira nakupljanje kalcijuma u krvnim sudovima smanjujući šanse za kardiovaskularne probleme. Nedostatak vitamina K dovodi do toga da postane skloniji prelomu kostiju i osteoporozi.
Vitamin C deluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od štete koju prouzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali su nusprodukt biohemijskog procesa i odgovora na ćelijski stres kao što su sunčeva radijacija, dim cigareta i nedostatak sna. Ako se ne neutrališu, slobodni radikali se vežu za zdrave ćelije rezultirajući upalama, što dovodi do hroničnih problema. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena i podržava ili jača kožu, organe i hrskavicu. Vitamin C je neophodan i za održavanje i obnavljanje kostiju. Jedna šolja(oko 125g) svežih klica mungo pasulja nudi 14 miligrama vitamina C. Preporučena količina vitamina C za muškarce je 90 miligrama, a za žene 75 miligrama dnevno. Pušači bi trebali dodati još 35 miligrama.
Naše telo zadržava i ponovo koristi 90 procenata gvožđa, ali ipak treba unositi dovoljnu količinu gvožđa kako bi se povratila količina koja se redovno izlučuje. Muškarci treba redovno da unose 8 miligrama gvožđa, a žene 18 miligrama. Gvožđe je neophodno za transport kiseonika kroz krv i podršku imunološkom sistemu olakšavajući rast ćelija koji reguliše imuni odgovor i interveniše kod zaraženih i obolelih ćelija. Šolja (oko 125g) svežih klica mungo pasulja obezbeđuje 12 procenata preporučenog dnevnog unosa za muškarce i 5 procenata za žene.
Folat je potreban za stvaranje DNK, proizvodnju ili održavanje novih ćelija, a takođe i za zdrava crvena krvna zrnca. Zbog toga je neophodno za sve kako bi se podržao rast od začeća do adolescencije. Žene treba da imaju dovoljno folata da spreče urođene defekte mozga i kičmene moždine koji se javljaju u prvih 28 dana trudnoće. Obrok jedne šolje (oko 125g) svežih klica mungo pasulja obezbeđuje oko 16 procenata dnevnog preporučenog unosa.
Telo zahteva različite hranljive materije koje podržavaju neurološko zdravlje. Bakar pomaže pravilnim funkcijama nervnih ćelija. Svaka šolja sirovih klica mung pasulja nudi 171 mikrogram bakra, što znači 19 procenata dnevnih potreba za odrasle. Mangan i gvožđe imaju vitalnu ulogu u nervnom sistemu. Nedovoljna količina ovih čini čoveka sklonim napadima i neurološkim poremećajima poput poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.
Studije pokazuju da konzumacija hrane bogate visokim vitaminom B pomaže u smanjenju šansi za razvoj katarakte. Ove klice su odličan izvor vitamina poput tiamina, riboflavina i niacina. Pored toga, konzumacija vitamina B6 i vitamina C smanjuje šanse za starosnu degeneraciju makule. Klice mungo pasulja imaju dovoljnu količinu ovih vitamina.
Studije pokazuju da pasulj poput mungo pasulja koji je bogat vlaknima povećava hormon sitosti. Kratkoročni efekat sitosti smanjuje unos hrane i gubitak težine. Studija sprovedena na 173 gojaznih muškaraca i žena koji su se hranili hranom bogata vlaknima pokazala je da je konzumacijom 150g klica mungo pasulja svakodnevno tokom 16 nedelja rezultiralo nižom telesnom težinom za preko 9 kilograma u proseku.
Nutritivne vrednosti klica Mungo pasulja
Za 125 g
Energija 26 Kcal. Energija iz masti 0.99 Kcal.
količina | % DV | |
Voda | 115.8 g | N/D |
Energija | 26 Kcal | N/D |
Energy | 109 kJ | N/D |
Protein | 2.52 g | 5.04% |
Total masti (lipidi) | 0.11 g | 0.31% |
Pepeo | 0.37 g | N/D |
Ugljenihidrati | 5.2 g | 4.00% |
Total dietalna vlakna | 1 g | 2.63% |
Total šećeri | 3.52 g | N/D |
Minerali | količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 15 mg | 1.50% |
Gvožđe, Fe | 0.81 mg | 10.13% |
Magnezijum, Mg | 17 mg | 4.05% |
Fosfor, P | 35 mg | 5.00% |
Kalijum, K | 125 mg | 2.66% |
Natrijum, Na | 12 mg | 0.80% |
Cink, Zn | 0.58 mg | 5.27% |
Bakar, Cu | 0.151 mg | 16.78% |
Mangan, Mn | 0.174 mg | 7.57% |
Selen, Se | 0.7 µg | 1.27% |
Vitamini | količina | % DV |
Vitamini rastvorivi u vodi | ||
Vitamin B1 (Thiamin) | 0.062 mg | 5.17% |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 0.126 mg | 9.69% |
Vitamin B3 (Niacin) | 1.013 mg | 6.33% |
Vitamin B5 (Pantothenic acid) | 0.301 mg | 6.02% |
Vitamin B6 (Pyridoxine) | 0.067 mg | 5.15% |
Vitamin B9 (Folate) | 36 µg | 9.00% |
Folate, food | 36 µg | N/D |
Folate, DEF | 36 µg | N/D |
Choline | 12.3 mg | 2.24% |
Vitamin C (Ascorbic acid) | 14.1 mg | 15.67% |
Vitamini rastvorivi u mastima | ||
Vitamin A, RAE | 1 µg | 0.14% |
Vitamin A, IU | 16 IU | N/D |
Beta Carotene | 5 µg | N/D |
Alpha Carotene | 5 µg | N/D |
Beta Cryptoxanthin | 5 µg | N/D |
Vitamin K (phylloquinone) | 28.1 µg | 23.42% |
*Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg.
Aktivnost potrebna za sagorevanje
26 kalorija
4 Minuta vožnje bicikla,
3 Minuta trčanja,
8 Minuta sređivanja stana/kuće.