Ukus mladih izadanaka slačice je prilično jak, pa lako mogu nositi dominantnu notu u jelu. Klice slačice su prilično osetljive, pa ih treba koristiti u hladnim jelima kako bi bile i ostale sveže.
Mikrobilje i klice slačice daje ljutkasti, začinski ukus kada se koriste u salatama i drugim jelima. Kao i ostalo tamno, lisnato povrće, poput kelja i šanaća, i mladi izdanci slačice obezbeđuju velike nutritivne vrednosti zajedno sa svojim ukusom. Ono je vrlo niskokalorično, ali puno mikroelemenata poput vitamina A, C i K i važnih minerala kao što su kalcijum i mangan.
Mikrobilje slačice je vrlo niskokalorična hrana koja vašem telu daje energiju pre svega u obliku složenih ugljenih hidrata. Ako pojedete jednu šolju mikrobilja slačice, dobićete nešto manje od 3 grama ugljenih hidrata. Iskoristićete gotovo 2 grama vlakana i nešto manje od 1 grama šećera koji se prirodno javlja.
Ono što je intersantno da gotovo nema masti u mladim izdancima slačice – samo 0,3 grama po porciji(50g).
Svaka porcija mikrobilja slačice obezbeđuje telu 1,6 grama proteina, tako da nije značajan izvor ovog makronutrijenta.
Mikrobilje slačice pruža nekoliko ključnih vitamina i minerala. Jedna porcija nudi 120% preporučenog dnevnog unosa vitamina K i 9% dnevnog preporučenog unosa vitamina A.
Mikrobilje slačice takođe obezbeđuje vitamin C. Obrok od jedne šolje daje vam 44% od ukupnog preporučenog dnevnog unosa (ako dnevno unosite 2000 kalorija). Mladi izdanci slačice su takođe odličan izvor folata.
Kada konzumirate mikrobilje slačice, dobićete i vitamin E, tiamin, vitamin B6, riboflavin i niacin. Minerali u mikrobilju slačice uključuju kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor, bakar, cink, selen i natrijum.
Kao i ostalo tamno zeleno mikrobilje, i slačica je pametan, zdrav dodatak vašoj ishrani, sa mnogo dragocenih hranljivih sastojaka.
Analiza osam studija pokazala je da će povećani unos zelenog lisnatog povrća, poput mikrobilja slačice, biti u stanju da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti za 15,8% . Pored toga, zamenom skrobne ili kalorične hrane sa ovim vrstama povrće vam može pomoći da upravljate šećerom u krvi i održavate zdravu težinu.
Mikrobilje slačice je puno vitamina K, mikrohranjivim sastojkom rastvorljivim u mastima koji poboljšava zdravlje kostiju. Nedostatak vitamina K može vas dovesti u veći rizik od osteoporoze. Budući da vitamin K pomaže u regulaciji zgrušavanja krvi, ljudi koji uzimaju određena sredstva za razređivanje krvi moraju da konzumiraju dosledne količine hrane bogate vitaminom K, kao što je slačica i drugo tamno, lisnato povrće. Prava količina unosa vitamina K u ishrani varira od osobe do osobe, pa ako uzimate razređivače krvi, razgovarajte o ishrani I korišćenju mikrobilja slačice sa svojim lekarom.
Samo jedna porcija mikrobilja slačice daje oko 15% dnevnog preporučenog unosa vitamina A. Pored promocije dobrog vida i zdrave kože, vitamin A je važan za funkciju imunološkog sistema (ponekad se naziva i „vitamin protiv upale“). Mikrobilje slačice sadrži i znatnu količinu vitamina C, koji takođe poboljšava imunološku funkciju. Vitamin C deluje kao antioksidans u zaštiti ćelija u vašem telu od oštećenja slobodnim radikalima. Vitamin C takođe pomaže vašem telu da apsorbuje gvožđe – važan mineral potreban za transport kiseonika kroz telo i podršku metabolizmu mišića.
Mikro bilje slačice sadrži preko 10 puta veću količinu vitamina E nego spanać.
Neki ljudi koriste mikrobilje slačice u medicinske svrhe. Tipično se koriste za bolesti od obične prehlade do reumatizma i osteoartritisa. Mikrobilje slačice ponekad se uzima i kao diuretic ili stimulans apetita.
Mladi izdanci slačice su nežni i sočni, nudeći nežni začinski užitak. Konzumiranje mikrobilja slačice nudi širok spektar nutritivnih prednosti. Kaže se da je dobar izvor nekoliko vitamina kao što su A, B6, C, K i E. Bogato je ugljenim hidratima, proteinima, vlaknima, folatima, kalcijumom, gvožđem i natrijumom. Za mikrobilja slačice kaže se da je jedna od najhranjivijih namirnica na svetu. Ova posebno mikriobilje puno je hranljivih vrednosti koje su sposobne da se bore protiv bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, reumatizma i osteoartritisa.
Istraživanja su pokazala da sadržaj antioksidanata u ovom mikrobilju ima sposobnost da smanji stopu rasta određenih karcinoma, poput raka debelog creva, bešike i pluća. Takođe će biti korisno u suzbijanju svih simptoma sličnih gripu, čime se sprečavaju virusne infekcije.
Kada se konzumira, mikrobilje slačice pomaže telu da ukloni toksine iz jetre i krvi.
Pomaže u varenju – mikrobilje slačice je uopšte lagano za varenje. Kada u hrani imamo dovoljno vlakana, to pospešuje glatko pražnjenje creva, što znači da se smanjuje pojava hemoroida, pa čak i raka debelog creva.
Konzumiranje mikrobilja slačice pomaže u čišćenju sinusa i zagušene sluznice.
Pomaže u izgradnji snažnih kostiju zbog visokog sadržaja kalcijuma i vitamina K..
Pomaže u izgradnji i jačanju imunološkog sistema putem Vitamin C koji se nalazi u mikrobilju slačice.
Zbog visokog nivoa antioksidanata, koči rast ćelija karcinoma, jer sadrži puno glukozinolata, posebno u fazi rasta u kojoj se ubiraju mladi izdanci slačice.
Ovi mladi izdanci imaju protivupalna svojstva koja igraju korisnu ulogu u smanjenju bolova kod artritisa.
Usporava starenje, smanjuje verovatnoću pojave migrene, stimuliše zdrav rast kose, pomaže u ublažavanju bolova u mišićima, ublažava simptome groznice, doprinosi zdravlju kože i očiju, sadrži polifenole koji su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, pa čak i Alchajmerove bolesti.
Mikrobilje slačice možete baciti u salatu, umešati u smoothie ili ih dodati kao prilog i uživati uz jaja ili ribu. Jednostavno za korišćenje, a obezbeđuje neverovatne blagodeti telu.
Nutritivne vrednosti klica i mikrobilja Slačice
Za 100 g
Energija 27 Kcal. Energija iz masti 4 Kcal.
Količina | % DV | |
Voda | 90.8 g | N/D |
Energija | 27 Kcal | N/D |
Energy | 113 kJ | N/D |
Protein | 2.9 g | 3.81% |
Total masti (lipidi) | 1.26 g | 5.7% |
Pepeo | 1.4 g | N/D |
Ugljenihidrati | 4.7 g | 1.6% |
Total dietalna vlakna | 3.2 g | 13% |
Total šećeri | 1.6 g | – |
Minerali | Količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 115 mg | 12% |
Gvožđe, Fe | 1.5 mg | 9.1% |
Magnezijum, Mg | 32 mg | 8% |
Fosfor, P | 58 mg | 5.8% |
Kalijum, K | 384 mg | 11% |
Cink, Zn | 0.3 mg | 1.7% |
Bakar, Cu | 0.2 mg | 8.3% |
Mangan, Mn | 0.5 mg | 24% |
Selen, Se | 0.0 µg | 1.3% |
Vitamini | Količina | % DV | |
Vitamini rastvorivi u vodi | |||
Vitamin B1 (Thiamin) | 0.1 mg | 5% | |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 0.1 mg | 6% | |
Vitamin B3 (Niacin) | 0.8 mg | 4% | |
Vitamin B5 (Pantothenic acid) | 0.2 mg | 2% | |
Vitamin B6 (Pyridoxine) | 0.2mg | 9% | |
Vitamin B9 (Folate) | 187 µg | 47% | |
Vitamin C (Ascorbic acid) | 70 mg | 117% | |
Vitamini rastvorivi u mastima | |||
Vitamin A, IU | 10502 IU | 210% | |
Vitamin E (alpha-tocopherol) | 2 mg | 10% | |
Vitamin K (phylloquinone) | 497 µg | 622% | |
Aktivnost potrebna za sagorevanje
27 kalorija
4 Minuta vožnje bicikla,
2 Minuta trčanja,
9 Minuta sređivanja stana/kuće.