Jedinstveni miris i ukus đumbira potiču iz njegovih prirodnih ulja, od kojih je najvažnije gingerol. Gingerol je glavno bioaktivno jedinjenje u đumbiru, koje može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, koji je rezultat viška količine slobodnih radikala u telu.
Jedna porcija soka od đumbira od 30 ml sadrži 20 kalorija, od kojih većina dolazi iz ugljenih hidrata.
KAKO KORISTITI SOK OD ĐUMBIRA?
Da biste iskoristili bilo koju od navedenih prednosti, pijte sok od đumbira direktno ili popijte čašu vode sa nekoliko kašika soka od đumbira.
Ili ga dodajte u recepte, supe, sokove, smutije, sladolede, koktele, prelive za salate i još mnogo toga.
KOLIKO DUMBRA TREBA PITI?
Uopšteno, pijete do 4-5 kašika(10-20ml) soka od đumbira dnevno, bilo pomešanog sa vodom ili ne. To će vas držati u granicama nivoa konzumiranja đumbira koji preporučuju stručnjaci.
BENEFITI I FUNKCIONALNOSTI SOKA OD ĐUMBIRA
Antioksidans i antiinflamatorno sredstvo koje sprečava bolesti.
Upalu mogu izazvati hemikalije, ishrana i atmosferski uslovi, ali sok od đumbira može da se bori protiv njenih štetnih dejstava. Takođe antioksidativna svojstva đumbira su moćni protivnici srčanih bolesti, raka i simptoma starenja.
Sadrži supstancu koja može pomoći u prevenciji raka
Đumbir je proučavan kao alternativni lek za nekoliko oblika raka.
Svojstva protiv raka pripisuju se gingerolu, koji se u velikim količinama nalazi u sirovom đumbiru. Oblik poznat kao [6]-gingerol se smatra posebno moćnim.
Postoje neki dokazi, iako ograničeni, da đumbir može biti efikasan protiv drugih gastrointestinalnih karcinoma kao što su rak pankreasa i rak jetre. Može biti efikasan i protiv raka dojke i raka jajnika. Generalno, potrebno je više istraživanja.
Pomaže gubitku težinu, kontrolišete apetit.
Popijte nekoliko kašika soka od đumbira razmućenog u vodu pre svakog obroka i nećete jesti toliko. Posebno kontroliše želju za slatkišima jer gingerol stimuliše recceptore slatkog ukusa u ustima, navodeći ih da misle da su zadovoljeni.
Studija iz 2016. na 80 žena sa povećanom gojaznošću otkrila je da đumbir takođe može pomoći u smanjenju indeksa telesne mase (BMI) i nivoa insulina u krvi. Visok nivo insulina u krvi povezan je sa gojaznošću.
Sposobnost đumbira da utiče na gubitak težine može biti povezana sa određenim mehanizmima, kao što je njegov potencijal da pomogne u povećanju broja sagorelih kalorija ili smanjenju upale.
Protiv prehlade i virusa.
Nauka ne zna tačno zašto je đumbir tako moćan borac protiv bakterija i virusa, ali misli da to ima veze sa njegovim aktivnim komponentama koje se zovu gingeroli.
Gingerol može pomoći u smanjenju rizika od infekcija. U stvari, ekstrakt đumbira može inhibirati rast mnogih različitih vrsta bakterija.
Prema studiji iz 2008., veoma je efikasan protiv oralnih bakterija povezanih sa gingivitisom i parodontitisom. Ovo su obe inflamatorne bolesti desni.
Sok od svežeg đumbira takođe može biti efikasan protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), koji je čest uzrok respiratornih infekcija.
Ublažava začepljenost i prehladu
Sok od đumbira ima neverovatna antibakterijska svojstva. Konzumiranje soka od đumbira sa biberom može pomoći u uklanjanju sluzi i zagušenja u plućima. Da biste izlečili prehladu, pomešajte jednake količine soka od đumbira i meda i pijte toplo najmanje dva do tri puta dnevno. Pijenje običnog soka od đumbira takođe može pomoći u čišćenju grla.
Smanjuje bolove u stomaku i olakšava varenje.
Sok od đumbira ima komponente koje smiruju uznemireni stomak i koje stimulišu razgradnju hrane još u ustima kako bi poboljšali varenje pre nego što hrana stigne do našeg stomaka. Pre svakog obroka popiti pola čaše nehlorisane vode sa kašičicom soka od đumbira.
Sok od đumbira sadrži određena isparljiva ulja koja mogu da nam pomognu da probudimo naše čulo ukusa i posteknemo sokove za varenje. Pročišćava usta i stimuliše proizvodnju pljuvačke koja pomaže procesu varenja.
Hronične smetnje u varenju karakterišu ponavljajući bol i nelagodnost u gornjem delu stomaka.
Veruje se da je odloženo pražnjenje želuca glavni pokretač lošeg varenja. Zanimljivo je da se pokazalo da đumbir ubrzava pražnjenje želuca.
Ljudima sa funkcionalnom dispepsijom, što je probavna smetnja bez poznatog uzroka, date je đumbir ili placebo u studiji iz 2011. Jedan sat kasnije, svi su dobili supu.Trebalo je 12,3 minuta da se stomak isprazni kod ljudi koji su primali đumbir. Trebalo je 16,1 minuta kod onih koji su primili placebo.
Ovi efekti su takođe primećeni kod ljudi bez probavne smetnje. U studiji iz 2008. koju su sproveli neki članovi istog istraživačkog tima, 24 zdrave osobe su dobile đumbir ili placebo. Svima su dali supu sat vremena kasnije. Konzumiranje đumbira za razliku od placeba značajno je ubrzalo pražnjenje želuca. Trebalo je 13,1 minuta za ljude koji su primili đumbir i 26,7 minuta za ljude koji su primili placebo.
Ublažava bolove migrene, artritisa i bolova.
Sok od đumbira ima antiinflamatorna svojstva koja takođe deluje kao sredstvo protiv bolova. Možete piti sok od đumbira direktno, nekoliko supenih kašika, ili pomešanu sa nehlorisanom vodom, ili čak utrljati u određeni mišić ili slepoočnice za efekte ublažavanja bolova.
Pomaže kod osteoartritisa
Osteoartritis (OA) je uobičajen zdravstveni problem. Uključuje degeneraciju zglobova u telu, što dovodi do simptoma kao što su bol u zglobovima i ukočenost. Pregled jedne studije je pokazao da su ljudi koji su koristili đumbir za lečenje OA primetili značajno smanjenje bola i invaliditeta.
Uočene su samo blage nuspojave, kao što je nezadovoljstvo ukusom đumbira.
Druga studija iz 2011. godine pokazala je da kombinacija soka đumbira, mastike, cimeta i susamovog ulja može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti kod osoba sa OA kolena.
Kontroliše visok krvni pritisak.
U svojoj knjizi „The Healing Herbs“, poznati zdravstveni pisac Majkl Kastleman objašnjava da određena hemijska jedinjenja u đumbiru mogu pomoći u smanjenju hipertenzije ili visokog krvnog pritiska. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u našim arterijama i krvnim sudovima i na taj način kontroliše krvni pritisak. hemijska jedinjenja u đumbiru takođe mogu pomoći u snižavanju ukupnog nivoa holesterola u krvi, kao i lipoproteina niske gustine (loš holesterol) koji mogu izazvati srčana oboljenja.
Studije su pokazale da đumbir može pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod učesnika istraživanja mlađih od 50. Takođe je utvrđeno da đumbir pomaže u razređivanju krvi sprečavajući lepljenje krvnih pločica. Ali dok ova korist može pomoći nekima, može biti opasna za druge. Na primer, ljudima koji će se podvrgnuti operaciji generalno se savetuje da izbegavaju đumbir i drugu hranu koja razređuje krv.
Može pomoći u smanjenju nivoa holesterola
Visoki nivoi LDL (lošeg) holesterola povezani su sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Hrana koju jedetmo može imati snažan uticaj na nivoe LDL.
U studiji iz 2018. na 60 ljudi sa hiperlipidemijom, 30 ljudi koji su svakodnevno koristili đumbir videli su da im je nivo LDL (lošeg) holesterola opao za 17,4% tokom perioda od 3 meseca. Iako je pad LDL-a impresivan, važno je uzeti u obzir da su učesnici studije primili veoma visoke doze đumbira.
Može drastično smanjiti šećer u krvi i smanjiti faktore rizika od srčanih oboljenja
Poznato je da đumbir na zdrav način smanjuje šećer u krvi. Pijenje soka od đumbira značajno pomaže da nivo šećera ostane stabilan.
U studiji iz 2015. na 41 učesniku sa dijabetesom tipa 2, uključivanjem đumbira snizilo je šećer u krvi za 12%.
Takođe je dramatično poboljšao hemoglobin A1c (HbA1c), marker za dugoročne nivoe šećera u krvi. HbA1c je smanjen za 10% tokom perioda od 12 nedelja.
Takođe je došlo do smanjenja odnosa apolipoproteina B/apolipoproteina A-I za 28% i smanjenja malondialdehida (MDA) za 23%, koji je nusprodukt oksidativnog stresa. Visok odnos ApoB/ApoA-I i visoki nivoi MDA su glavni faktori rizika od srčanih oboljenja.
Ohrabrujuća vest, pregled studija iz 2019. takođe je zaključio da đumbir značajno smanjuje HbA1c kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Međutim, takođe je otkriveno da đumbir nema uticaja na nivo šećera u krvi natašte.
Sredstvo protiv bolova
Svež sok od đumbira poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima i poznato je da deluje kao sredstvo protiv bolova. Veoma efikasan lek za bol u leđima je da pomešate kašiku soka od đumbira sa malo maslinovog ulja i umasirate kožu. Ostavite preko noći i sledećeg jutra ćete osetiti olakšanje. Takođe može pomoći u lečenju zubobolje ili pulsirajuće migrenske glavobolje. Za zubobolju je najbolje da držite mali komad đumbira između obraza i zuba i pustite da prirodni sokovi obave posao. Kod migrene popijte dve kašike soka od đumbira sa medom.
Može značajno smanjiti menstrualni bol
Dismenoreja se odnosi na bol koji se oseća tokom menstrualnog ciklusa. Jedna od tradicionalnih upotreba đumbira je za ublažavanje bolova, uključujući menstrualni bol.
U studiji iz 2009. godine, 150 žena je dobilo instrukcije da uzimaju ili đumbir ili nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAID) tokom prva 3 dana menstrualnog perioda. Tri grupe su primale četiri dnevne doze đumbira (250 mg), mefenaminske kiseline (250 mg) ili ibuprofena (400 mg). Đumbir je uspeo da smanji bol podjednako efikasno kao i dva NSAIL.
Novije studije su takođe zaključile da je đumbir efikasniji od placeba i podjednako efikasan kao lekovi kao što su mefenaminska kiselina i acetaminofen/kofein/ibuprofen.
Uklanja loš zadah
Sok od đumbira može učiniti čuda i za loš zadah i spasiti vas od neugodnih situacija. Pomešajte kašiku soka od đumbira sa malo limuna u toploj vodi i ispirajte grlo nekoliko minuta.
Lek za akne
Ovo je lako razumljivo jer su akne zapaljensko stanje, a poznato je da đumbir ima svoja antiinflamatorna svojstva. To je prirodan i efikasan tretman za akne i ožiljke od akni. Možete direktno naneti malu količinu soka od đumbira na zahvaćeno područje i ostaviti da deluje 5 minuta. Isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Sok od đumbira je takođe odličan za detoksikaciju kože.
Promoviše rast kose
Sok od đumbira održava kosu zdravom jer takođe povećava protok krvi do folikula dlake. Štaviše, antiseptički kvalitet đumbira može pomoći u sprečavanju peruti. Možete čak i mešati sok od đumbira sa maslinovim uljem ako imate suvu kosu.
Može da leči mnoge oblike mučnine, posebno jutarnju mučninu
Čini se da je đumbir veoma efikasan protiv mučnine. Sok od đumbira može pomoći u prevenciji različitih vrsta mučnine, uključujući mučninu povezanu sa hemoterapijom, mučninu nakon operacije i jutarnju mučninu.
Može pomoći u ublažavanju mučnine i povraćanja kod ljudi koji su podvrgnuti određenim vrstama operacija. Đumbir takođe može pomoći kod mučnine povezane sa hemoterapijom.
Međutim, može biti najefikasniji kada je u pitanju mučnina u trudnoći, kao što je jutarnja mučnina.
Prema pregledu 12 studija koje su obuhvatile ukupno 1.278 trudnica, korišćenje đumbira može značajno smanjiti simptome mučnine.
Iako se đumbir smatra bezbednim, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete velike količine ako ste trudni.
Preporučuje se da trudnice koje su blizu porođaja ili koje su imale pobačaj izbegavaju đumbir. Đumbir je kontraindikovan i sa istorijom vaginalnog krvarenja i poremećaja zgrušavanja krvi.
Može poboljšati funkciju mozga i zaštititi od Alchaimerove bolesti
Oksidativni stres i hronična upala mogu ubrzati proces starenja.
Veruje se da su oni među ključnim pokretačima Alchajmerove bolesti i kognitivnog pada u vezi sa starenjem.
Postoje i neki dokazi da đumbir može direktno pomoći u poboljšanju funkcije mozga. U studiji iz 2012. na zdravim ženama srednjih godina, pokazalo se da dnevne doze đumbira poboljšavaju vreme reakcije i radnu memoriju.
Pored gore navedenih zdravstvenih prednosti soka od đumbira, možete ga koristiti čak i kao marinadu za meso ili za aromatiziranje sosova i karija.
Potencijalni neželjeni efekti
Dok đumbir u mnogim oblicima može da pruži neke zdravstvene koristi, neki ljudi bi trebalo da budu oprezni kada ga uključe u svoju ishranu.
Na primer, iako može pomoći trudnicama da izbegnu jutarnje mučnine, zdravstveni stručnjaci savetuju da trudnice i dojilje treba da izbegavaju đumbir. Pored toga, medicinski izvori kažu da pacijenti treba da izbegavaju đumbir dve nedelje pre operacije, a zatim ponovo posle operacije zbog njegovih svojstava razređivanja krvi.
Dodatke đumbira takođe treba izbegavati kod pacijenata sa poremećajima vezanim za krvarenja. Na kraju, izvori kažu da đumbir nije uvek bezbedan za one sa kamenom u žuči.
Ljudi koji uzimaju razređivače krvi, NSAIL (nesteroidne antiinflamatorne lekove), takrolimus, insulin ili bilo koji lek za snižavanje glukoze u krvi treba da izbegavaju suplemente đumbira i razgovaraju sa svojim lekarom pre nego što uključe đumbir u svoju ishranu.