Mikrobilje suncokreta nudi osvežavajuću hrskavost i pomalo orašast ukus sa nijansama limuna i badema.
Izdanci suncokreta nisu samo ukusni, već su i prilično hranljivi i bogati brojnim vitaminima i mineralima, kao i hlorofilom, aminokiselinama, lecitinom, holinom, proteinima i vlaknima.
Mikrobilje suncokreta sadrži između 20-25% proteina sa svim esencijalnim aminokiselinama i smatra se kompletnom hranom bogatom proteinima. Proklijalo seme je, za razliku od samog suncokretovog semena, bogato prirodnim enzimima što čini njegove proteine i druge fitonutrijente lakšim za varenje i asimilaciju.
Suncokretovi mladi izdanci su savršen izvor proteina i vitamina A, B kompleksa, E i D takodje sadrže i minerale uključujući kalcijum, bakar, gvoždje, magnezijum, kalijum i fosfor.
Izdanci suncokreta blagotvorno deluju na smanjenje krvnog pritiska, povećanje elastičnosti arterija, smirivanje upalnih procesa, povećanju energije, zdrav gubitak kilograma i aktiviranje enezima.
U ajurvedskoj medicini veruje se da mladi izdancci suncokreta pomažu u zdravlju pluća i koriste se kao ekspektorans u prevenciji respiratornih infekcija.
Mladi izdanci suncokreta sadrže velike količine cinka. Cink je dobro istraženi mineral koji je neophodan za razvoj sperme, zbog čega je posebno važan za muškarce.
Mikrobilje suncokreta je bogato vitaminima B, posebno folatima: Folat (ili folna kiselina) je neophodan vitamin B za trudnice, potreban da bi se osigurao pravilan razvoj bebinog nervnog sistema. Kombinacija vitamina B takođe pomaže majci za cirkulaciju, kao i pomoć u ublažavanju stresa.
Mikrobilje suncokreta povećava antioksidativni kapacitet organizma jer sadrži velike količine vitamina E. Vitamin E sinergijski deluje sa vitaminom C i selenom kako bi smanjio krvni pritisak, povećao elastičnost arterija i sprečio bolesti srca.
Mikrobilje suncokreta je savršen izvor kompletnih proteina. U stvari, smatra se najuravnoteženijim od svih izvora esencijalnih aminokiselina, pomažu u obnavljanju mišićnog tkiva i pomažu u enzimskim funkcijama u telu.
Odličan su vegetarijanski izvor proteina.
Proteini su dobro poznati po svojoj sposobnosti da popravljaju mišićno tkivo i pomažu u enzimskim funkcijama u telu. Ali proteini su takođe važni u razvoju kostiju i prevenciji osteoporoze, jer deluju kao osnovni okvir za razvoj koštane matrice i nastavljaju da podržavaju čvrstoću kostiju tokom celog života.
Suncokret sadrži nijacin koji ima povoljan uticaj na kožu.
Izdanci sadrže nezasićene masti koje utiču povoljno na mišićno inervno tkivo, gvoždje i bakar, deluju povoljno na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a jod deluje povoljno na štitnu žlezdu, dok magnezijum povoljno utiče na mišiće i mozak.
Mladi izdanci imajuo visok nivo lecitina i vitamina B kompleksa zvanom folat ili folna kiselina. Folna kiselina je vitamin B koji je potreban trudnicama i njihovom fetusu u razvoju.
Lecitin je važan hranljivi sastojak za razgradnju masnih kiselina, poput omega-3, iz hrane koju jedemo da bi je efikasno iskoristio. Lecitin održava naše zglobove, tetive i kosti zdravim i snažnim. Holin je komponenta lecitina i nutritivno važan prethodnik neurotransmitera acetilholina, koji je od vitalnog značaja za funkcionisanje nerva i mišića i potreban za pravilan metabolizam jetre.
U izdancima suncokreta možete uživati u skoro svakom obroku, dodajući time sveža vlakna, enzime i hranljive materije. Ukusne su sa ostalim vrstama mikro bilja i klica, poput klice alfalfe, mikrobilja i klica brokolija i rotkvi pa i klica piskavice.
U poređenju sa konzumiranjem suvih semenki suncokreta, mikrobilje se lakše vari.
Izdanci suncokreta imaju nisku kalorijsku vrednost sto ih čini veoma pogodnim za prirodan i zdrav gubitak masti.
Mikrobilje suncokrete možete da jedete na isti način na koji biste koristili zelenu salatu, mikrobilje rukole ili klice alfalfa. Možete ih jesti sirove ili kuvane. Ako ih kuvate, dodajte ih u jelo nakon što ga skinete sa vatre tako da zadrže veći deo svežine i hrskave teksture.
Odlično se slažu sa širokim izborom jela, uključujući supe, salate, omlete i kajgani, a odlično ide i u sendviče.
Dodavanje mladih izdanaka suncokreta u vaš smoothie ili sok je odličan način da dodate hranljive sastojke, kao i malo orašastih ukusa.
Možete koristiti mikrobilje suncokreta kao samostalnu salatu ili pak zdravu grickalicu tokom dana ili jednostavno kao jedan sastojak mešavine klasične salate od drugog lisnatog povrća, mikrobilja I klica.
Čak se odlično uklapaju u pire krompir ili pirinač.
Nutritivne vrednosti mikrobilja Suncokreta
Za 100 g
Energija 35 Kcal. Energija iz masti 0 Kcal.
količina | % DV | |
Energija | 35 Kcal | N/D |
Energy | 146 kJ | N/D |
Protein | 1.2 g | 20% |
Total masti (lipidi) | 0 g | 0% |
Ugljenihidrati | 6 g | N/D |
Total dietalna vlakna | 3 g | N/D |
Total šećeri | 3 g | N/D |
Minerali | količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 8.5% | |
Gvožđe, Fe | 84% | |
Kalijum, K | 283 mg | – |
Natrijum, Na | 10 mg | – |
Vitamini | količina | % DV | |
Vitamin C | 16% | ||
Vitamini rastvorivi u mastima | |||
Vitamin A | 10% |
* Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg.
Aktivnost potrebna za sagorevanje
26 kalorija
3 Minuta vožnje bicikla,
2 Minuta trčanja,
9 Minuta sređivanja stana/kuće.