Klice vlašca su malih dimenzija, dugačke su, tanke i vretenastog oblika. Bele i zelene stabljike, vitke i savitljive, često pokrivene malim, crnim semenom na kraju stabljike iz koje je izvorno iznikla. U zavisnosti od količine svetlosti koju su klice dobile, klice će se razlikovati u boji od bledo zelene do svetlo zelene. Klice luka su nežne, mekane i hrskave sa orašastim i pomalo slatkastim, oporim ukusom, ali ukus je blaži i manje izražen od potpuno uzgojenog luka.
Klice luka vlašca smatraju se jednom od najaromatičnijih sorti klica i cene se zbog svoje meke, hrskave teksture, nežnog ukusa luka, i često se koriste sveže u salatama i sendvičima.
U pogledu nutritivnih vrednosti Klice vlašca imaju veoma visoke koncentracije vitamina A, B, C i E; Minerali kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, niacin, fosfor, kalijum, cink; hlorofil, aminokiseline, enzimi, vlakna i sadrže značajnu količinu proteina.
Pored nutritivnih benefita koje unose u ishranu, klice luka vlašca su veoma dekorativne, sa svojim tananim svetlozelenim klicama i sitnim crnim semenkama iz kojih nastaju, stvarajući simfoniju boja i ukusa kao dodatak vašim salatama, sendvičima, supama i čorbama ali i raznim glavnim jelima.
Trebali bismo imati na umu da s obzirom da klice luka nisu ubrane, to znači da su živa hrana i stoga sadrži i visok nivo biljne energije koja deluje na kvantnom nivou. Najprikladnije su za sveže korišćenje, jer njihova osetljiva priroda ne može da podnese velike primene toplote. Klice se obično dodaju na kraju priprema u sendviče, salate, koriste se kao ukras, posipaju po supi ili kombinuju sa svežim začinskim biljem i mekim sirevima kao predjelo. Klice luka dobro se slažu sa klicama lucerke, mikrobiljem suncokreta, pirinčem na pari, paradajzom, avokadom, klicama i mladim izdancima brokolija, šargarepom i morskim plodovima.
Klice luka se takođe smatraju superhranom i stoga imaju i niz poznatih zdravstvenih blagodati. Pomažu u povećanju enzimske aktivnosti u celom telu, sprečavaju anemiju, snižavaju holesterol, smanjuju krvni pritisak, kao i kod gubitka težine.
Imaju sladak, orašast ukus luka, koji nije prejak, kao što luk može biti, i ne stvaraju onaj tipičan „zadah od luka“, kao što to čini zreli luk, a niti će vas rasplakati(jedino možda od užitka koji stvara na vašem nepcu).
Nutritivne vrednosti Klica vlašca
Za 100 g
Energija 35 Kcal. Energija iz masti 0 Kcal.
količina | % DV | |
Energija | 35 Kcal | N/D |
Energy | 146 kJ | N/D |
Protein | 1.2 g | 20% |
Total masti (lipidi) | 0 g | 0% |
Ugljenihidrati | 6 g | N/D |
Total dietalna vlakna | 3 g | N/D |
Total šećeri | 3 g | N/D |
Minerali | količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 5% | |
Gvožđe, Fe | 5% |
Vitamini | % DV | |
Vitamin | 35% | |
Vitamini rastvorivi u mastima | ||
Vitamin A | 7% |
* Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg.
Aktivnost potrebna za sagorevanje
36 kalorija
5 Minuta vožnje bicikla,
4 Minuta trčanja,
13 Minuta sređivanja stana/kuće.