Pre upotrebe: Najbolje je klice i mikrobilje isprati kratko pod mlazom tekuće hladne vode. Najzgodnije je staviti ih u cediljku za čaj ili neku sličnu kroz koju može da prolazi voda, a one ne.

Način upotrebe: isključivo sveže, samostalno ili kao dodataka salatama, smutijima, sendvičima ili već pripremljenim jelima. Preporučljivo ih je blago zauljiti(maslinovim ili nekim drugim hladno ceđenim uljem po ukusu) jer određeni vitamini poput Vitamina A, D, E i K, kao i Beta-karoten, Alfa-karoten, Betanin i Beta-kriptoksantin su rastvorljivi samo u uljima/mastima i organizam ih može usvojiti samo na taj način, za razliku od drugih potrebnih vitamina koji su rastvorljivi u vodi(osam vitamina B kompleksa i vitamin C).

Klice Alfalfa

  • sprečavanje hemoragičnih problema
  • detoksifikuje telo
  • pospešuju proizvodnju krvi
  • ubrzavaju zarastanje rana
  • pročišćava krv i pomaže funkciji jetre i bubrega – antimikrobno delovanje
  • korisne za lečenje infekcije urinarnog trakta
  • rešavanju digestivnih tegoba
  • sprečava probavne smetnje ili višak gasova
  • regulišu pH vrednosti želuca
  • Smanjuje šanse za razvoj bolnog čira na želucu
  • smanjenje nivoa LDL holesterola i poboljšava nivo HDL holesterola
  • smanjuje oticanje uzrokovano zadržavanjem vode
  • zdravlja kostiju
  • sprečavanje osteoporoze i slabljenje kostiju
  • rešavanju upala i propadanja zuba
  • suzbijanju infekcije
  • hidrira suvu kožu i čini je glatkom
  • za poboljšanje tena kože
  • smanjuju anksioznost
  • puna fito-estrogena – smanjuje simptome menopauze
  • Poboljšava čvrst san
  • Pospešuju rast kose i sprečavaju ćelavost
  • Dijetetski proizvod u 100 g ima 24 kcal

Napomena: Osobe koje imaju visok nivo vitamina K treba da izbegavaju klice Alfalfe.

Klice i mikrobilje brokolija

50g klica brokolija ima ista količina sulforafana kao u 1 kg zrelog brokolija

  • Sadrže velike količine supstance glukorafanin, prirodnog antioksidansa i sulforafan-detoksifikujućeg izotiocijanata  za koji se smatra da je antikarcinogena supstanca
  • Pružaju podršku funkciji mozga
  • Poboljšati varenje
  • Poseduju antiinflamatorna svojstava – ublažava simptome zapaljenja u organizmu
  • Odličan su pojačivač imuniteta
  • Smanjuje rizik od anemije
  • Pospešuje proizvodnju kolagen koji je neophodan za zdrave kosti
  • Za prevenciju ili lečenju osteoporoze
  • Smanjuju upalu debelog creva
  • Uzrokuju poželjne promene u crevnim bakterijama
  • Smanjuju nivo holesterola i triglicerida
  • Utiču na smanjenje umiranja ćelija i oksidativni stres srčanih tkiva
  • Smanjuju ukupne rizike od infarkta i srčanih bolesti
  • Koriste se u zelenoj hemoprevenciji za sprečavanje raka
  • Smanjuju rizike od opadanja mentalne funkcije
  • Jačaju neurološku funkciju, a time i funkcionalan mozak
  • Podržavaju zdravu trudnoću – bogate folatom(vitamin B9)
  • Bogate su gvožđem koje pomaže u stvaranju krvi
  • Dragocene u borbi protiv slobodnih radikala
  • Doprinose smanjenju bora na koži, akni i pigmentacije kože
  • Pomažu da koža bude glatka i sjajna.

Klice crvenog, zelenog, planinskog i Beluga sočiva

  • Korisne za formiranje zdravih tkiva, kože, kostiju i kose
  • Sprečavaju oštećenje ćelija slobodnim radikalima
  • Podržavaju proizvodnju hormona
  • Održavaju zdravlje tkiva
  • Nadograđuju nervnu komunikaciju
  • Efikasno sprečavaju anemiju
  • Sprečavaju mogućnost zatvora i dijareje – minimalizuju šanse za rak debelog creva i takođe čiste sistem creva
  • Poboljšavaju zdravlje srca
  • Smanjuju stres srčanog mišića
  • Pomažu hidrataciji kože
  • Nadograđuju proizvodnju kolagena
  • Sprečavaju pojavu akni
  • Smanjuju pojavu bora
  • Detoksikuju telo i vrše unutrašnje čišćenje i doprinosi zdravlju kože
  • Ubrzavaju regeneraciju ćelija

Klice i mikro bilje Daikon rotkvi (Japanske, Kineske i Sango)

  • Pomažu u gubitku kilograma(promoviše stvaranje karnitin u telu koji obezbeđuje da telo pretvara masnoću u gorivo, a ne da ga skladišti)
  • Efikasne su u prevenciji raka
  • Unapređuju zdravlje organa za varenje
  • Pospešuju protok žuči i time pomažu u razgradnji masti i poboljšaju varenje
  • Pospešuju kardiovaskularno zdravlje razgradnjom homocisteina-aminokiseline koja uzrokuje aterosklerozu
  • Visok sadržaj glukozinolata i pratećih izotiocijanata obezbeđuje snažan antioksidativni i antikancerogeni uticaj

Klice žitarica (Ječma, Pšenice i Spelte)

  • Razgrađuju fitat – oblik fitinske kiseline koji normalno smanjuje apsorpciju vitamina i minerala u telu
  • Sadržaj vitamina B17 poznat po prevenciji raka je 100% veći nego u neklijalom/celom zrnevlju.
  • Utiču na smanjenje krvnog pritiska
  • Blagotvorno deluju u borbu protiv dijabetesa
  • Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • Blagotvorno utiču na zdravlje dojilja (smanjuju depresiju i umor)
  • Štite od bolesti masne jetre
  • Lakše su svarljive od celih zrna žitarica
  • Imaju niži nivo glutena i do tri puta veću količinu rastvorljivih vlakana koja se nalaze u celim/neklijalim zrnima.
  • Impresivan profil vlakana koji imaju sprečava trom rad creva
  • Pomažu u uklanjanju štetnih mikroba iz creva
  • Promovišu razmnožavanje dobrih bakterija u crevima
  • Pomaže u sprečavanju dijabetes tipa 2
  • Poboljšanju zdravlja srca i smanjuju rizik od koronarnih bolesti
  • Mogu značajno smanjiti fizičke i emocionalne simptome PMS-a
  • Koriste se protiv debljanja i gojaznosti – smatraju se efikasnom hranom za mršavljenje
  • Smatraju se dobrom hranom za one koji imaju IBS(sindrom razdražljivih creva).

Napomena: U klicama ječma, pšenice i spelte ima glutena tako da ih osobe koje boluju od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten ne trebaju konzumirati.

Klice soje

  • Razgrađuju fitat – oblik fitinske kiseline koji normalno smanjuje apsorpciju vitamina i minerala u telu
  • Smanjuju rizika od kardiovaskularne bolesti i kancera
  • Daidzein i Genistein koji se nalaze u klicama soje smanjuju rizik od karcinoma prostate i dojke
  • Smanjenjuju nivo holesterola i glukoze u krvi
  • Pomažu u zaštiti od bolesti bubrega
  • Smanjuju rizik od osteoporoze
  • Pomažu ćelijama da ostanu jake i bez infekcije
  • Pomažu u uništavanju štetnih patogena
  • Doprinose očuvanju funkcije očiju
  • Svode na minimum starosnu degeneraciju makule (AMD-a)
  • Pomažu u smanjenju stresa, anksioznosti, pa čak i depresije kod žena

Upotreba: Klice soje dodajte supi ili pirinču ili poslužite kao prilog ili kao salatu.

Napomena: Žene sa estrogen pozitivnim rakom dojke moraju izbegavati klice soje, jer sadrže biljne hormone koji mogu stimulisati rast njihovih tumora.

Velika količina soje može stvoriti osetljivost na leptin, a takođe izaziva mučninu, može prouzrokovati rezistenciju na insulin, i zbog visokog prisustva fitata, soja bi mogla da spreči dostupnost gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka u telu. Tako da obratite posebnu pažnju na količinu soje koju konzumirate i na koji način i u kom oblik koristite soju kao hranu.

Klice vlašca

  • Visoke koncentracije vitamina A, B, C i E
  • Visok nivo biljne energije
  • Pomažu u povećanju enzimske aktivnosti u celom telu,
  • Sprečavaju anemiju
  • Snižavaju holesterol
  • Smanjuju krvni pritisak
  • Pomažu kod gubitka težine

Mikrobilje graška

  • Visoke nutritivne vrednosti: 40 puta više hranljivih sastojaka od potpuno sazrelog graška
  • Poboljšavaju imunološki sistem
  • Smanjuju rizik od infekcija i upale pluća
  • Smanjuju šanse za razvoj raka i kardiovaskularnih bolesti
  • Izvanredan odnos hranljivih sastojaka i kalorija
  • Pomažu u kontroli telesne težine i regulaciji metabolizma
  • Održavanje nivoa šećera u krvi na niskom nivou
  • Koristi ljudima sa dijabetesom tipa dva i smanjenju rizika od razvoja dijabetesa
  • Jedan su od najboljih izvora proteina
  • Sadrže visoku koncentraciju antioksidanta i fitonutrijenata koji su potrebni složenom sistemu odbrane tela od upala

Mikrobilje suncokreta

  • Smatra se kompletnom hranom bogatom proteinima
  • Bogato je prirodnim enzimima
  • Blagotvorno deluju na smanjenje krvnog pritiska
  • Povećanje elastičnosti arterija
  • Smirivanje upalnih procesa
  • Povećanju energije
  • Zdrav gubitak kilograma i aktiviranje enezima
  • Dopirnosi zdravlju pluća i koriste se kao ekspektorans u prevenciji respiratornih infekcija
  • Posebno važan za muškarce – blagotvorno utiče na kvalitet sperme
  • Blagotvorno za trudnice jer je bogat folatom koji je potreban da bi se osigurao pravilan razvoj bebinog nervnog sistema
  • Potpomaže cirkulaciju
  • Pomaže u ublažavanju stresa
  • Povećava antioksidativni kapacitet organizma
    • smanjuje krvni pritisak
    • povećava elastičnost arterija
    • sprečava bolesti srca
  • Smatra se najuravnoteženijim od svih izvora esencijalnih aminokiselina
  • Odličan su vegetarijanski izvor proteina
  • Pomaže u obnavljanju mišićnog tkiva
  • Pomaže u enzimskim funkcijama u telu
  • Učestvuju u prevenciji osteoporoze
  • Sadrže nijacin koji ima povoljan uticaj na kožu
  • Deluje povoljno na stvaranje crvenih krvnih zrnaca
  • Deluje povoljno na rad štitne žlezde
  • Povoljno utiče na mišiće i mozak
  • Sadrži Lecitin koji održava naše zglobove, tetive i kosti zdravim i snažnim
  • Sadrži Holin koji je komponenta Lecitina i nutritivno važan prethodnik neurotransmitera Acetilholina, koji je od vitalnog značaja za funkcionisanje nerva i mišića i potreban za pravilan metabolizam jetre
  • Imaju nisku kalorijsku vrednost te je pogodno za prirodnu i zdravu regulaciju težine

Upotreba: Možete ga koristiti kao samostalnu salatu ili pak zdravu grickalicu tokom dana ili jednostavno kao jedan sastojak mešavine klasične salate od drugog lisnatog povrća, mikrobilja i klica. Odlično uklapaju u pire krompir ili pirinač.

Mikrobilje slačice

  • Koriste za bolesti od obične prehlade do reumatizma i osteoartritisa
  • Uzima se i kao diuretic ili stimulans apetita
  • Sadržaj antioksidanata u ovom mikrobilju ima sposobnost da smanji stopu rasta određenih karcinoma, poput raka debelog creva, bešike i pluća
  • Korisno je u suzbijanju svih simptoma sličnih gripu
  • Pomaže telu da ukloni toksine iz jetre i krvi
  • Smanjuje pojavu hemoroida
  • Pomaže u čišćenju sinusa i zagušene sluznice
  • Pomaže u izgradnji snažnih kostiju
  • Pomaže u izgradnji i jačanju imunološkog sistema
  • Zbog visokog nivoa antioksidanata, koči rast ćelija karcinoma, jer sadrži puno glukozinolata
  • Igraju korisnu ulogu u smanjenju bolova kod artritisa
  • Smanjuje verovatnoću pojave migrene
  • Stimuliše zdrav rast kose
  • Pomaže u ublažavanju bolova u mišićima
  • Ublažava simptome groznice
  • Doprinosi zdravlju kože i očiju,
  • Sadrži polifenole koji su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Upotreba: Mikrobilje slačice možete baciti u salatu, umešati u smoothie ili ih dodati kao prilog uz jaja ili ribu.

Mikrobilje Kres-salate

  • Pomaže u održavanju kardio-vaskularnog sistema zdravim
  • Pomaže u neutralisanju slobodnih radikala u telu koji uzrokuju oštećenja tkiva i ćelija
  • Smanji rizik od određenih vrsta alergija na hranu
  • Smanjuju rizik neuro-degenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti
  • Može pomoći u lečenju brojnih problema nervnog sistema poput Alchajmerove bolesti, utrnulosti, multiple skleroze, epilepsije i anksioznosti
  • Pomaže podsticanju mlečnih žlezda da počnu da proizvode mleko kod mama koje doje
  • Zbog visokog sadržaja proteina i gvožđa preporučuje se posle porođaja dojiljama
  • Blagodetne su u smanjenju efekata osteoporoze, kao i sindroma artroze
  • Pospešuje stvaranje hemoglobina u krvi
  • Pomaže u smanjenju simptoma anemije
  • Dobro je za krv,
  • Ublažava dečiji kašalj
  • Može da podstakne seksualnu želju
  • Može da umanji ožiljke i pege
  • Rešava dijareju.
  • Koristi se i za lečenje upala, kožnih infekcija i akni
  • Deluje kao prečišćivač krvi, diuretik i ekspektorans

Napomena: Mikrobilje Kres salate treba izbegavati tokom trudnoće, jer podstiče kontrakcije materice i može izazvati pobačaj.

Ako se konzumiraju velike količine Kres salate, pošto sadrži goitrogene koji zaustavljaju apsorpciju joda u štitnoj žlezdi i zbog toga mogu dovesti do hipotiroidizma, a senfino ulje koje sadrži može dovesti do probavnih poteškoća kod nekih ljudi koji su na njega osetljivi.

Klice Mungo pasulja

Imaju visoki nivoi proteina, aminokiselina, oligosaharida i polifenola koji najviše doprinose antioksidativnim, antimikrobnim, antiinflamatornim i antitumorskim svojstvima ove hrane i uključeni su u regulaciju metabolizma lipida.

  • Veoma nisko kaloričan proizvod te pomažu u gubitku kilograma
  • Preporučuje se osobama sa hipertenzijom ili koronarnom bolestima srca
  • Smanjuju holesterol i sadržaj masti
  • Sprečavaju rak digestivnog trakta
  • Pomažu u regulisanju mineralizacije kostiju i održavanju gustine kostiju
  • Inhibira nakupljanje kalcijuma u krvnim sudovima smanjujući šanse za kardiovaskularne probleme
  • Podržava transport kiseonika kroz krv i podršku imunološkom sistemu
  • Podstiče proizvodnju ili održavanje novih ćelija
  • Sa bakrom, gvožđem i manganom u sebi podržavaju neurološko zdravlje
  • Pomažu u smanjenju šansi za razvoj katarakte i smanjuje šanse za starosnu degeneraciju makule
  • Povećavaju hormon sitosti

Upotreba: Sveže klice mung pasulja koriste se kao dodatak sendvičima ili salatama i sastojak jelima koja se spremaju u voku(tzv. Kineska hrana). Preporučljivo ih je blago tremički obraditi(kratko blanširati u vodi(3-5 sekundi) ili dodati na samom kraju procesa kuvanja/prženja) kako bi bile još svarljivije, a kako bi zadržale sve blagodeti koje imaju u sebi.