Način konzumiranja soka
Sok se čuva u frižideru na temperaturi između 2 i 8 oC. Sadržaj staklene boce dobro promućkati pre upotrebe.
Tipična dnevna doza svežeg soka neke od žitnih trava je od 30ml (koja je dovoljna zdravim osobama) pa do 2 dcl za osobe koje su pod intenzivnim terapijama(onkoloških, antibiotskih, respiratornih, kardiovaskularnih…) ili su prošle kroz njih i u procesu su oporavka ili čišćenja organizma.
Preporučljivo je uzimati ga ujutru na prazan stomak.
Najbolje je popiti čist sok bez razblaživanja ali možete ga pomešati sa 2 dcl flaširane/nehlorisane vode, nakon čega ne bi trebali unositi u organizam ništa naredna sat do sat ipo, kako bi efekat bio maksimalan, ali da bi ga lakše konzumirali možete ga dodati i cedjenom soku od pomorandže ili soku od jabuke ili ga pak priključiti sastojcima za jutarnji smuti. Takođe, možete ga zasladiti medom.
Ukoliko tokom jutra koristite i jabukovo sirće, prvo kašiku ili dve(u zavisnosti koliko koristite) jabukovog sirćeta razredite sa 1 do 2 dcl nehlorisane vode, zatim dodajte med i na kraju dodajte u čašu svež sok od žitnih trava.
Sveži sok od ječmene trave se preporučuje da se konzumirati i tokom poslepodneva jer podiže nivo energije.
Kada prvi put počnete da uzimate svež sok od žitnih trava, počnite sa malom dozom(30ml) i postepeno povećavajte unos kako biste ispunili preporučenu dnevnu dozu. Ovo će vam pomoći da se telo prilagodi varenju soka neke od žitnih trava – Ispijanje 2 dcl nehlorisane vode nakon uzimanja svežeg soka neke od žitnih trava može vam pomoći da smanjite rizik od neželjenih efekata.
Neželjena dejstva:
Sveži sokovi od žitnih trava(pšenice, ječma i spelte) nemaju izraženih neželjenih dejstva.
U prvih para dana nakon konzumiranja soka može doći do redje stolice zbog samog procesa čišćenja creva i želudca od toksina. Ovi simptomi obično blede u roku od dve nedelje ili nakon što se vaše telo prilagodi soku od žitne trave.
Alergijske reakcije su moguće kod nekih ljudi, posebno kod ljudi koji su alergični na žita ili travu.
Blagotvorno dejstvo soka od pšenične trave
Svež sok od žitnih trava se sastoji od 70% hlorofila, što čini da je njegov hemijski sastav je vrlo sličan hemijskom sastavu hemoglobina, zbog čega se često naziva zelena krv.
Sadrži vitamine : A, B ,C, E , K, folnu kiselinu, mnoštvo minerala: kalijum, kalcijum, gvožđe, selen, bor, bakar. Takođe sadrži aminokiseline kao što su lizin, leucin, triptofan, treonin i mnoge druge.
Sveže ceđeni sok sadrži mnoštvo enzima, i jedan je od najvećih prirodnih izvora enzima u prirodi. Superoksid dismutaza (SOD) je važan enzim. Snažan antioksidant, sprečava proces starenja. Različita proučavanja su potvrdila njegovo protivupalno dejstvo, zajedno sa katalazom i glutamin peroksidazom, koji se takođe nalaze u soku, veoma je efikasan u sprečavanju hiperglikemijskog stresa.
U 100 g soka ima svega 14 ckal!
Sadrži četiri puta više kalcijuma nego kravlje mleko i dvadeset puta više gvoždja od spanaća, a Vitamina C ima više neko u pomorandži i dvostruko više nego u šargarepi.
Benefiti:
- jačanje imuniteta
- podizanje energije
- zdrav gubitak kilograma i regulisanje kilaže
- poboljšanje krvne slike
- regulaciju krvnog pritiska
- pročišćavanje krvi
- regulisanje metabolizama
- sporiji proces starenja
- blagotvorno deluje na zglobove i kosti
Blagotvorno dejstvo soka od ječmene trave
Ukus je veoma oštar i gorak što je posledica velike količine supstance glukorafanin, prirodnog antioksidansa i sulforafan–detoksifikujućeg izotiocijanata za koji se smatra da je antikarcinogena supstanca. Sulforafan je takođe neophodan za podršku funkciji mozga u slučaju smanjene oksigenacije u moždana tkiva. Ovo jedinjenje može zaštititi kožu od UV oštećenja, delimično zbog ćelijske zaštite koju nudi, kao i zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Sulforafan takođe može poboljšati varenje zbog svojih antiinflamatornih sposobnosti.
Istraživanja sugerišu da se upotreba svežeg soka od ječma može koristiti u zelenoj hemoprevenciji za sprečavanje raka.
Benefiti:
- jačanje imuniteta
- detoksikacija organizma
- regulisanje kilaže
- pomoć u varenju
- poboljšanje spavanja I podizanje energije
- regulacija krvnog pritiska
- blagotvorno dejstvo kod pročišćavanja krvi
- regulisanje metabolizama
- ublažavanje sistemskih upala
Blagotvorno dejstvo soka od speltine trave
Za razliku od svežeg soka od pšenične ili ječmene trave ima slađi i orašastiji ukus što ga čini mnogo prijatnijim za nerazređeno ispijanje. Ukoliko uvodite sokove žitarica u svoju ishranu, predlog je da krenete sa sokom od speltine trave, zatim pšenične i/ili ječmene trave.
I sok od speltine trave se sastoji od 70% hlorofila a njegov hemijski sastav je vrlo sličan hemijskom sastavu hemoglobina. Toliki sadržaj hlorofila obezbeđuje mu jako antibakterijsko dejstvo.
Bogat je velikim brojem enzima i vitamina B,K, E i selenom.
Benefiti:
- snižavanja krvnog pritiska
- čišćenja kože
- poboljšanja krvne slike
- regulisanja kilaže
- podizanja energije organizma
- usporavanje proces starenja
- regulisanje šećera u krvi
- čisti kožu i uklanja neprijatne mirise
- podiže alkalnu sredinu u telu
- jačanje korena kose
Funkcionalnosti i smernice za upotrebu bio-mleka od žitarica
Način konzumiranja bio mleka
Bio-mleka se čuvaju u frižideru na temperaturi između 2 i 8 oC. Sadržaj staklene boce dobro promućkati pre upotrebe.
Ne postoji tipična dnevna doza bio mleka, najčešće je to između 2 i 5 dcl.
Preporučljiva su osobama koje su alergične i/ili intolerantime na laktozu, veganima i drugim ljudima koji ne jedu mlečne proizvode, za one koji traže pravi balans između ukusa i zdravlja, a i one koji bi da probaju nešto novo i nešto drugačije, da bude čula i ne robuju dogmama.
Mleko Ovseno
- sadrži značajnu količinu beta glukana koji pomaže snižavanju holesterola
- dobar izvor mikro i makro-nutritijenata, kao i vlakana
- Sadrži više kalorija, ugljenih hidrata i šećera koji su uranoteženi visokim nivoom vlakana
- Ovseno mleko je generalno bezbedno za bebe i decu, ali ne i odgovarajuća zamena za majčino ili kravlje mleko, jer mu nedostaju hranljive materije neophodne za optimalan rast. Možete ga koristiti kao dopunu ali ne kao i zamenu. Najbolje je da razgovarate sa pedijatrom vašeg deteta pre nego što poslužite mlečnu alternativu.
Napomena: Iako je ovas prirodno bez glutena, može se tokom proizvodnje na poljima kontaminirati sa žitarice koje sadrže gluten(koje se uzgajaju u blizini), što može kontaminirati proizvode koji se proizvode od ovsa pa i ovseno mleko.
Mleko Ječmeno
- pomaže u čišćenju unutrašnjeg sistema tela
- odličan dodatak sportistima, fitness praktikanata i rekreativaca, savršen za hidraciju i brz oporavak organizma nakon fizičkih aktivnosti
- deluje kao diuretik, smatra se prirodnim lekom za infekcije urinarnog trakta
- blagotvoran lek za kamenje u bubrezima ili ciste
- odlična opcija za one koji žele da smršaju, jer vas nastoji duže učiniti sitim
- podstiče i metabolizam masti
- ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu ne samo u hlađenju tela već i u zaštiti srca
- Održava debelo crevo i creva zdravim
- Pomaže u mršavljenju, delimično zbog različitih vrsta esencijalnih aminokiselina, a delimično zbog sadržaja vlakana.
- Podešava nivo šećera u krvi, čime sprečava vrhove i padove šećera koji su uglavnom povezani sa procesom skladištenja masti.
- Najniži nivo kalorija u poređenju sa ostalim žitaricama.
- Smanjuje simptome artritisa.
- Sprečava kamenje u žuči
- Pomaže u razvoju i popravljanju telesnih tkiva.
- Sprečava osteoporozu
- Smanjuje rizik od raka debelog creva. Selen je vitalni element za zdravlje štitne žlezde. Pored toga, to je antioksidativna odbrana, kao i imunitet. Takođe je dokazano da selen popravlja oštećene ćelije u telu. Očuva elastičnost kože. odatno poboljšava srce, pankreas i odbrambene mehanizme.
- Kontroliše nivo holesterola u krvi
- Upravlja dijabetesom. Zrno ječma koji je glavni sastojak Ječmenog mleka sadrži sve važne minerale i vitamine, posebno vlakna rastvorljiva u beta-glukanu, koja usporavaju apsorpciju glukoze.
- Umanjuje rizik od srčanih bolesti i raka.
- Štiti od ateroskleroze. U ječmu se nalazi niacin (kompleks vitamina B) koji smanjuje nivo holesterola u celini, kao i nivo lipoproteina i smanjuje faktore kardio rizika. Dame u postmenopauzi sa visokim nivoom krvnog pritiska, visokim nivoom holesterola ili čak kardiovaskularnim bolestima posebno se preporučuje da prdukte od zrna ječma koriste najmanje 6 puta nedeljno.
- poboljšava zdravlje creva i reguliše kretanje creva
- Inhibira stvaranje žučnih kamenaca
- Pomaže u smanjenju količine triglicerida.
- Neizostavna namirnica za žene. Britanski istraživači proučavali su kako unos vlakana utiče na žene u menopauzi. Otkrili su da integralne žitarice koje su bogate prehrambenim vlaknima, poput ovsa i ječma, dovode do smanjenja pojave raka dojke za 50%.
- Poboljšava imunitet.
- Usporava arteriosklerozu.
- Pospešuje zdravlje zuba.
Napomena: Ječmeno mleko sadrži gluten, te stoga ga ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje boluju od celijakije ili ljudima koji su alergični na gluten.
Mleko od Prosa
- Visoko energetski napaitak(383 ckal/100g)
- Kvalitetna podršku za jačanje organizma i borbu protiv stresa i umora
- U jednoj šolji(250ml) obezbeđuje 95% dnevnih potreba vitamina E.
- Mleko od prosa ne sadrži gluten
- Štiti funkciju srčanog mišića
- Poboljšava probavni sistem
- Detoksicira telo
- Poboljšava zdravlje disajnih puteva.
- Pomaže u pokretanju gastrointestinalnog sistema
- Uklanja probleme kao što je zatvor, višak gasova, nadimanje i grčevi
- Smanjuje šanse za pojsvu čira na želucu
- Pomaže u optimizaciji zdravlja bubrega, jetre i imunološkog sistema, jer su ti organski sistemi usko povezani sa metaboličkim aktivnostima tela.
- Pomaže da se organizam oslobodi stranih agenasa i toksina promovišući pravilno izlučivanje i neutrališući enzimsku aktivnost u određenim organima.
Napomena: Ima visoki glikemijski indeks GI 71 te nije pogodno za nisko kalorične dijete.
Mleko od Šest vrsta žitarica
Kombinacijom različitih vrsta žitarica stvoren je balansirani napitak i iskorišćene su blagodeti koje svaka od žitarica nosi sa sobom kako po pitanju nutritivnih vrednosti i prednosti tako i po pitanju zaokruženosti i punoće ukusa.
- predstavlja sjajan izvor antioksidansa
- ublaživača konstipacije
- regulatora nivo šećera u krvi
- Izvor energije
- Pospešuje stvaranja hemoglobina i zdravog nivo holesterola
- Pospešuje stvaranje i očuvanje mišićne mase,
- Podstrekuje zdravlje disajnih puteva
- Pomaže pri gubitku težine i oporavku mišića
- Detoksikuje telo
- Štiti srce
- Pomaže radu bubrega
Napomena:
Ne preporučuje se pacijentima koji boluju od celijakije ili ljudima koji su alergični na gluten i oni treba da ga izbegavaju jer u ovom mleku ima glutena. Trudnice ili žene koje doje treba da izbegavaju zbog nedostatka informacija o uticaju prevashodno raži na njih.
Čokoladno mleko od žitarica
Heljda ovde savršeno nadopunjuje odsustvo ječma, raži i pšenice, obezbeđujući podršku za imunološki sistem, pravilan rad srca i digestivnog trakta, svojim kompletnim proteinima daje mišićima i snagu i masu, čuvajući pri tome kosti i ukupno povećavajući izdržljivost celog tela. Ovas daje punoću, time što sadrži više proteina i masti nego većina ostalih žitarica, dobar je izvor beta-glukana, jedinstvenog, rastvorljivog vlakna povezanog sa višestrukim zdravstvenim prednostima, takođe nudi velike količine mnogih vitamina i minerala, kao što su mangan, fosfor, bakar, vitamini B, gvožđe, selen, magnezijum i cink. A reputaciju najzdravije žitarice podržava time što je jedini prehrambeni izvor moćnih antioksidanata zvanih avenathramidi. Ovas ovom napitku obezbeđuje brojne potencijalne koristi, uključujući smanjeni nivo holesterola i šećera u krvi. A kada smo kod šećera i slatkoće ovom napitku pred urmi strukturnu slatkoću daje spelta sa svojom lepršavošću orašastog ukusa i lakoćom svarljivosti koju svojim učešćem obezbeđuje. A kakao podstiče relaksaciju i kvalitet sna, izgrađuje i oporavlja mišićno tkivo, podstiče i mozak na stvaranje endorfina, što dovodi do opuštanja i otklanjanja stresa i bola, stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja, isto tako namenjen je i povećanju libida.
Napomena: U ovom mleku ima manje glutena nego u ostalim napitcima od žitarica, ali ipak se javlja pre svega zbog prisustva spelte u napitku, te se ne preporučuje ljudima koji koji boluju od celijakije ili ljudima koji su alergični na gluten.
Mleko Spelte
- idealan dobavljač energije za sportiste
- Dobre proporcije između ugljenih hidrata i masti
- Snižava nivo holesterola
- Obezbeđuje lako svarljivu energiju
- Pospešuje varenje i sadrži visok sadržaj vitamina B
- Hranljivi sastojci dobro rastvorljivi u void – Velika bioraspoloživost
- Bogato fosforom – važnan element u izgradnji telesnih ćelija
- Pospešuje izgradnju nervnog sistema i moždanog tkiva,
- Reguliše holesterol
- Pomaže u sprečavanju srčanog udara
- Stimuliše creva da postanu aktivnija, tj. pospešuje varenje
Napomena: Mleko od spelte sadrži gluten, te stoga ga ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje boluju od celijakije ili ljudima koji su alergični na gluten.