Od njihovog predstavljanja na restoranskoj sceni 1980-ih u Americi, mikrobilje je konstantno stiče sve veću popularnost i značaj u ishrani.

Ove aromatične mladice, takođe poznate kao mikro bilje ili povrće konfeti(jer ih kuvari najčešće pobacaju po hrani koju služe) ili mladi izdanci, bogate su aromom i doprinose vizuelnom i nutritivnom značaju raznim jelima.

Uprkos svojoj maloj veličini, oni koncentrišu u sebi hranljive sastojke, koji često sadrže znatno viši nivo hranljivih sastojaka od zrelijeg povrća iste vrste. To ih čini dobrim dodatkom bilo kojoj ishrani.

Mikrobilje je mlado povrće visoko oko 5–10 cm. Ima intenzivan aromatičan ukus i koncentrovan sadržaj hranljivih sastojaka i dolaze u raznim bojama i teksturama.

Ne treba ih mešati sa klicama koje nemaju lišće. Klice takođe imaju mnogo kraći ciklus rasta od 2–7 dana, dok se mikrobilje obično se bere 7–21 dan nakon sadnje, tik pre pojave prvih pravih listova biljke.

Mikrobilje je vrlo pogodno za uzgajanje, jer se može gajiti na raznim mestima, uključujući na otvorenom, u plastenicima, pa čak i na vašoj prozorskoj dasci.

Mikrobilje se može gajiti iz različitih vrsta semena. Najpopularnije sorte kod nas proizvode se od semena: brokoli, spelta, pšenica, raž, ječam, kupus, rotkva (japanska, kineska i sango), rukola, salata kres, slačica, alfalfa, cvekla, suncokret, grašak, piskavica.

Mikrobilje se razlikuje po ukusu, koji može varirati od neutralnog do začinjenog, blago kiselog ili čak gorkog, u zavisnosti od sorte. Uopšteno govoreći, njihov ukus se smatra snažnim i koncentrisanim.

Mikrobilje je prepuno hranljivih sastojaka.

Iako se njihov sadržaj hranljivih sastojaka malo razlikuje, većina sorti obično je bogata kalijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom i bakrom.

Mikrobilje je takođe odličan izvor korisnih biljnih jedinjenja poput antioksidanata.

Štaviše, njihov sadržaj hranljivih sastojaka je koncentrovan, što znači da često sadrže viši nivo vitamina, minerala i antioksidansa od iste količine zrelog zeleniša.

U stvari, utvrđeno je da upoređujući mikrobilje sa zrelijim zelenišom da nivo hranljivih sastojaka u mikrobilju može biti i do devet puta veći od nivoa pronađenog u zrelom zelenišu.

Istraživanja takođe pokazuju da sadrže širi spektar polifenola i drugih antioksidanata od svojih zrelih rođaka.

Jedna studija merila je koncentracije vitamina i antioksidanata u 25 komercijalno dostupnih mikrobilja. Ovi nivoi su zatim upoređivani sa nivoima zabeleženim u USDA Nacionalnoj bazi podataka o hranljivim sastojcima za zreli biljke.

Iako su nivoi vitamina i antioksidanata varirali, nivoi izmereni u mikrobilju bili su i do 40 puta veći od onih zabeleženih kod zrelih jedinki.