Najpoznatija među žitnim travama je pšenična trava koja pripada porodici slatkih trava kojih ima preko  6000 vrsta. Proizvodnja pšenice je 5000 p.n.e.bila najrazvijenija poljoprivredna grana u Egiptu. U antičko doba su vrhovi pšenične trave  smatrani delikatesom, a koristili su je i stari Kinezi u medicinske svrhe. Vezana je i za mnoge hrišćanske običaje, u vreme Božića sa svećom u sredini simbolizuje zdravlje i napredak. Pšenična trava dostiže vrhunac svojih nutritivnih vrednosti kada je visoka od 15 do 20 cm i stara oko 10 dana.

Sok pšenične trave je ekstrakt koji se dobija sporim ceđenjem mladih izdanaka pšenice. Sok od pšenične trave prvi put je nastao 1960-ih godina, napravljen od strane dr Ann Vigmore, koja se izlečila od raka debelog creva i zagovarala njegovu konzumaciju za terapijski tretman mnogih bolesti, što se od tada svakodnevno pokazuje.

Kod nas su najzastupljenije sledeće žitne trave: pšenična trava, ječmena trava i speltina, ali javlaju se i trava od raži i ovsa.

Sokovi od žitnih trava se dobijaju hladnim ceđenjem mladih izdanaka žita(visine 12-15cm i starih oko 10 dana). Žitne trave se smatrju izuzetno moćnom zdravom hranom sa neverovatnim prednostima. Obično se konzumiraju kao svež sok, ali takođe dolaze u prahu.

Ljubitelji zdravlja dugo su isticali nebrojene prednosti ove biljke, i to sa dobrim razlogom. Može se koristiti kao svakodnevni zdravstveni tonik i može čak pomoći u lečenju određenih bolesti.

Sveži sok od žitnih trava smatra se živom hranom i predstavlja se kao superhrana. Sadrži većinu svih minerala, mnogo vitamina i aminokiselina, sok je hranljivi eliksir, kao i detoksifikator limfe i jetre.

Žitna trava je prepuna moćne kombinacije hranljivih sastojaka što je čini izuzetno korisnom za zdravlje. Ima mnoge terapeutske prednosti i sok od nje je poznat kao kompletna hrana. Sveobuhvatna kombinacija vitamina i hranljivih sastojaka može učiniti da neki od svežih sokova žitnih trava ili njihova kombinacija bude izuzetan izbor za poboljšanje vašeg blagostanja. Sveži sok od žitnih trava ima antioksidativna, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva.

Poznato je da telo napaja snabdevanjem trenutnog priliva hranljivih sastojaka iscrpljenim ćelijama i kroz proces detoksikacije podstiče potencijalno oslobađanje nakupljenih toksina iz tela.

Sveže ceđeni sok je tečnost puna životne snage koja pomaže jačanju imunološkog sistema, smanjenju krvnog pritiska, prečišćavanju krvi, ublažavanju gastrointestinalnih poremećaja i dokazano smanjuje nivo LDL holesterola.

Sadrži: gvožđe, kalcijum, enzime, magnezijum, fitonutrijente, 17 aminokiselina, vitamine A, C, E, K i B kompleksa, hlorofil, proteine.

1. Može eliminisati toksine

Hranljive materije u svežem soku od žitnih trava pomažu telu da se oslobodi nečistoća i uskladištenih toksina. Na primer, hlorofil pomaže u detoksikaciji tela i pomaže u podršci zdravoj funkciji jetre. Jednom kada se vaše telo očisti, bićete u prilici da vidite porast nivoa energije i sveukupno bolje zdravlje.

2. Može pomoći u varenju

Sveži sok od žitnih trava ima visok nivo enzima koji pomažu u varenju, omogućavajući vašem telu da razgrađuje hranu i apsorbuje hranljive materije.

Detoksikacijski efekti svežeg soka od žitnih trave čiste creva tako da imate manje gasova, nadimanje i nelagodu u stomaku. Sok od žitnih trava takođe može pomoći u ublažavanju zatvora, sindroma iritabilnog creva i drugih digestivnih problema

3. Može pojačati vaš metabolizam

Pijenje pšenične trave može pojačati vaš metabolizam i pomoći u gubitku kilograma. Odličan je izbor ako pazite na težinu, jer je niskokalorična i nema masnoće.

Sveži sok od žitnih trava je hrana sa koncentrisanim hranljivim sastojcima, zbog čega se mnogi osećaju sitijim pre i duže. Ovo može pomoći u smanjenju žudnje za većom količinom hrane.

4. Može smanjiti holesterol

Takođe je poznato da konzumiranje svežeg soka od žitnih trava snižava nivo holesterola.  Gubitak kilograma takođe može da vam pomogne da snizite nivo holesterola, što može da vas učini manje rizičnim za razvoj srčanih bolesti.

5. Može pojačati vaš imunološki sistem

Svež sok od žitnih trava poboljšava funkciju vašeg imunološkog sistema. Ovo može pomoći u sprečavanju infekcije i bolesti. Osim toga, osećaćete se mnogo bolje kada imunitet radi na optimalnom nivou. Ako ipak dobijete neku vrstu bolesti, jaki imunološki sistem može vam pomoći da se brže oporavite.

6. Može vam dati energiju

Konzumiranjem svežeg soka od žitnih trava vaši nivoi energije mogu biti viši nego obično od ishrane koju redovno upražnjavate. Nakon što vaše telo očisti štetne materije, vaša energija se može usmeriti na obavljanje svakodnevnih zadataka i vežbanje. Osetićete se podmlađeno i osveženo.

7. Može smanjiti krvni pritisak

Možete smanjiti krvni pritisak konzumiranjem svežeg soka od žitnih trava. Molekul hlorofila sličan je hemoglobinu i povećava broj krvnih zrnaca. Ovo pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Takođe se smatra da prečišćava krv i poboljšava cirkulaciju krvi.

8. Može poboljšati kognitivne funkcije

Sveži sok od žitnih trava može poboljšati ukupnu mentalnu funkciju i ublažiti anksioznost. Njegovi neuroprotektivni efekti omogućavaju bolju kognitivnu funkciju i mogu pomoći u sprečavanju i lečenju Alchajmerove bolesti. Pomaže u sprečavanju gubitka pamćenja i može se koristiti za poboljšanje koordinacije ruka-oko.

9. Može pomoći kod dijabetesa

Pokazano je da svež sok od žitnih trava poboljšava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom. To je delimično zato što pšenična trava ima jedinjenja koja deluju slično insulinu. Smanjuje glikemijski indeks namirnica, što pozitivno utiče na nivo šećera u krvi.

10. Može pomoći kod artritisa

Protivupalna svojstva svežeg soka od žitnih trava mogu da ublaže neke simptome artritisa, kao što su ukočenost, bol i otok. To može dovesti do manje neugodnosti i poboljšane funkcije.

Postoji li veza između pšenične trave i raka?

Pšenična trava može biti moćan dodatak terapiji lečenja raka.

Pregled studija iz 2015. godine, otkrile su je da žitne trave imaju potencijal borbe protiv raka. To bi moglo biti zato što sok od žitnih trava ubija određene ćelije. Kada se koristi zajedno sa konvencionalnim lečenjem karcinoma, pšenična trava može pojačati imuni sistem i pomoći telu da se detoksikuje.

Jedno istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da su žene sa rakom dojke koji su podvrgnuti hemoterapiji smanjili nivo toksičnosti uzimajući sok od pšenične trave. To je možda zbog visokog sadržaja hlorofila. Sok od žitnih trava takođe može smanjiti mijelotoksičnost uzrokovanu hemoterapijom. Mijelotoksičnost smanjuje funkciju koštane srži i može povećati rizik od infekcije.

Pregled iz 2011. takođe pokazuje da žitne trave ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju raka. Visoka hranljiva vrednost sokova žitnih trava pomaže u izgradnji jakog imunološkog sistema za koji se smatra da telo održava zdravim i bez bolesti.

Ako pšeničnu travu uzimate zbog određene zdravstvene zabrinutosti, proučite druge promene u načinu života koje mogu dodatno da pomognu u poboljšanju vašeg zdravlja. Vaš lekar će takođe moći da preporuči određene promene u ishrani ili rutini.

Da li je pšenična trava bez glutena?

Verovali ili ne, i pšenična/ječmena/speltina trava generalno nemaju gluten. Iznenađeni? Budući da pšenična/ječmena/speltina zrna imaju glutena, sigurno je pošteno postaviti pitanje kako bi se njihove trave mogle smatrati onda da su bez glutena!?

Zrno pšenice/ječma/spelte sadrži gluten – protein za koji se smatra da izaziva reakcije kod celijakije i verovatno kod ne-celijakijske osetljivosti na gluten. Ako se ubirala samo trava pšenice/ječma/spelte apsolutno bez semena-zrna, ne bi trebalo postojati gluten koji izaziva zabrinutost.

Kada se čista pšenična/ječmena/speltina trava uberu pravilno, onda semena, tj. zrna nema u konačnom proizvodu, pa time ni glutena.

Žitne trave se moraju ubirati kada su dovoljno stare da su razvile svoj puni hranljivi potencijal, a da u njima ne počne da se razvija protein, poznat i kao gluten.

Prema dobroj praksi, siguran period žetve se kreće od 10 dana do dve nedelje.

Napomena: Ukoliko gajite sopstvenu žitnu travu posebno obratite pažnju na period ubiranja i posebno na to da tom prilikom ne pokupite i neko zrno žitarice jer ćete time sigurno kontaminirati glutenom svoj sok od proizvedene žitne trave.

Ukoliko vam je potreban savet, pomoć ili dodatna informacija pišite nam: