Jesti mikrobilje i povrće generalno povezano je sa manjim rizikom od mnogih bolesti. To je verovatno zahvaljujući velikoj količini vitamina, minerala i korisnih biljnih jedinjenja koja sadrže.

Mikrobilje sadrži slične i često veće količine ovih hranljivih sastojaka od zrele biljke. Kao takvo, ono na sličan način mogu smanjiti rizik od sledećih bolesti:

Bolesti srca: Mikrobilje je bogat izvor polifenola, klase antioksidanata povezanih sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

Alzheimer-ova bolest: Hrana bogata antioksidantima, uključujući onu koja sadrži velike količine polifenola, može biti povezana sa manjim rizikom od Alzheimer-ove bolesti.

Dijabetes: Antioksidanti mogu pomoći u smanjenju vrste stresa koji može sprečiti šećer da pravilno uđe u ćelije. U laboratorijskim studijama, pokazano je da mikrobilje piskavice pojačava unos šećera u ćelije za 25–44%.

Određeni karcinomi: Voće i povrće bogato antioksidantima, posebno ono bogato polifenolima, može smanjiti rizik od različitih vrsta karcinoma. Za očekivati je da će mikrobilje bogato polifenolom imati slične efekte.

Konzumiranje mikrobilja se generalno smatra sigurnim.

Kod uzgajanja mikrobilja kod kuće, važno je da kupite seme od renomirane kompanije(obavezno netretirano i po mogućstvu organski proizvedeno) i odaberete rastuće medijume koji nisu kontaminirani štetnim bakterijama poput Salmonele i E. Coli.

Najčešći medijum za proizvodnju su razni supstrati na bazi treseta, a najblagotvorniji i najzdraviji  je na bazi vermikomposta(glistenjaka) i belog treseta. Tepisi od raznih vrsta vlakana za uzgoj za jednokratnu upotrebu za uzgajanje mikrobilja smatraju se vrlo sanitarno pogodnim, ali ne i hranljivim za biljke kao što je to slučaj kod supstrata.

Kada mikrobilje uzgajate kod kuće, obratite posebnu pažnju na kvalitet semena i upotrebljenih podloga.

Kako uključiti mikrobilje u vašu ishranu

Postoji mnogo načina da se mikrobilje uključi u vašu ishranu.

Mikrobilje se takođe može mešati u smoothi-je ili sokove. Sok od pšenične trave popularan je primer soka od mikrobilja.Mogu se uklopiti u razna jela, uključujući sendviče i salate. Druga opcija je da ih koristite kao ukrase na picama, supama, omletima, kariju i drugim toplim jelima.

Mikrobilje se može jesti sirovo, u sokovima ili kao sastojak drugih jela i mogu se uključiti u razna hladna i topla jela.