Sveže klice brokolija su slasni i ukusni dodatak ‘lisnatim’ salatama ili salatama od klica, koje se koriste u kombinaciji sa ostalim klicama poput zrna mungo pasulja ili mladih izdanaka suncokreta. Takođe se mogu izblendati u sveže ceđene sokove kako bi se upotpunile njihove zdravstvene beneficije.
Ako vam se sviđa ukus drugih neutralnijih klica, a nikada ranije niste probali klice brokolija, čeka vas poslastica. Imaju ukusan orašasti ukus koji neki ljudi upoređuju sa ukusom klice japanske rotkve ili daikona, doduše, umanjene ljutine koje one imaju.
Klice brokolija se smatraju za jedne od najzdravijih vrsta klica. Ukus klice brokolija je blag i blago krckav. Poput ostalih tananih klica, one ne održavaju svoj strukturu prilikom kuvanja i najčešće se se jedu sirove kao deo salate ili u sendvičima. Klice brokolija su odličan izvor vitamina A, C i K, folne kiseline i rastvorljivih vlakana i posebno su tražene zbog visoke koncentracije antioksidanata koje imaju u sebi.
Klice brokolija sadrže velike količine supstance glukorafanin, prirodnog antioksidansa i sulforafan-detoksifikujućeg izotiocijanata za koji se smatra da je antikarcinogena supstanca. Inače, sulforafan je supstanca koji mu daje gorkast ukus. Sulforafan je takođe neophodan za podršku funkciji mozga u slučaju smanjene oksigenacije u moždana tkiva. Ovo jedinjenje može zaštititi kožu od UV oštećenja, delimično zbog ćelijske zaštite koju nudi, kao i zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Sulforafan takođe može poboljšati varenje zbog svojih antiinflamatornih sposobnosti.
Dokazano je da klice brokolija potencijalno sadrže između 30-50 puta više glukorafanina od zrele glavice brokolija. Koliko su hranljive materija koncentrisane u klicama brokolija ilustruje i činjenica da u 50g klica brokolija ima ista količina sulforafana kao u 1 kg zrelog brokolija.
Klice brokolija imaju mnoštvo hranljivih sastojaka i minerala, što je izvor različitih zdravstvenih blagodati. Sveže klice brokolija sadrže vitamin C, vitamin K, vitamin A, vitamin B9 koji se naziva i folat, ugljeni hidrati, proteini, vlakna, masti, kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i selen.
Klice brokolija su odličan pojačivač imuniteta.
Vitamin C koji se nalazi u klicama brokolija je antioksidant koji neverovatno pojačava imunitet tela. Unos klica brokolija smanjuje rizik od anemije. Snažan imunitet je od vitalnog značaja za sprečavanje bolesti poput prehlade i različitih infekcija.
Vitamin C u brokoliju pomaže telu da proizvodi kolagen koji je neophodan za zdrave kosti. Štaviše, može sprečiti i lečiti probleme sa kostima. Klice brokolija su izvor vitamina K koji pomaže u koagulaciji krvi, a stručnjaci su konstatovali da pomaže u prevenciji ili lečenju osteoporoze i problema sa formiranjem kostiju.
Stoga je obezbeđenje dovoljnih količina vitamina C i vitamina K pravi način da vaše kosti budu zdrave.
Prema zdravstvenim stručnjacima, ljudi koji jedu više vlakana imaju manje šanse da razviju kolorektalni karcinom od ljudi koji to ne čine. Konzumacija klica brokolija smanjuju upalu debelog creva i uzrokuje poželjne promene u crevnim bakterijama. Klice brokolija imaju vlakna, koja pomažu u varenju, sprečavaju zatvor, održavaju ispravno stanje sistema digestivnog trakta i smanjuju rizik od razvoja problema sa digestivnim traktom.
Kod ljudi koji su lečeni klicama brokolija pokazalo je smanjuje nivo holesterola i triglicerida koji predstavljaju značajan rizik za kardiovaskularne pacijente.
Drugo istraživanje upotrebe klica brokolija pokazalo je značajno smanjene umiranja ćelija i oksidativni stres srčanih tkiva nakon srčanog udara.
Stoga, antioksidantivni i efekat vlakana koje imaju klice brokolija sugerišu da je njihova konzumacija odličan način za smanjenje ukupnih rizika od infarkta i srčanih bolesti.
Zdravstveni istraživači sugerišu da se upotreba klica brokolija može koristiti u zelenoj hemoprevenciji za sprečavanje raka.
Klice brokolija sadrže hranljive sastojke i bioaktivna jedinjenja koja smanjuju rizike od opadanja mentalne funkcije, a jača neurološku funkciju, a time i funkcionalan mozak.
Sadržaj hranljivih sastojaka klica brokolija podržava zdravu trudnoću. Klice brokolija sadrže vitamin B9 ili folat koji pomaže pravilnom fromiranju kičmene moždine i mozga kod bebe. Takođe su bogate gvožđem koje pomaže u stvaranju krvi, jer budućim majkama treba velika količina krvi.
Klice brokolija su izuzetno bogata vitaminom C, koji je odličan antioksidans. Antioksidanti su neophodni u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu. Takođe su presudni u smanjenju bora na koži, akni i pigmentacije kože.
Klice brokolija pomažu da koža bude glatka i sjajna.
Nutritivna vrednost klica brokolija
Za 100 g
Energija 35 Kcal. Energija iz masti 0 Kcal.
količina | % DV | |
Voda | 51.85 g | N/D |
Energija | 82 Kcal | N/D |
Energy | 342 kJ | N/D |
Protein | 6.9 g | 13.80% |
Total masti (lipidi) | 0 g | 0% |
Ugljenihidrati | 3.5 g | 1.2% |
Dietalna vlakna | 3.5 g | 14% |
Minerali | količina | % DV |
Kalcijum, Ca | 71 mg | 7.1% |
Gvožđe, Fe | 11 mg | 60% |
Magnezijum, Mg | 20 mg | 5 % |
Fosfor, P | 294 mg | 29.00% |
Kalijum, K | 1068 mg | 31% |
Natrijum, Na | 0 mg | 0 % |
Cink, Zn | 7.5 mg | 50% |
Bakar, Cu | 342 mg | 17100% |
Mangan, Mn | 3 mg | 150% |
Selen, Se | 86 µg | 123% |
Vitamini | količina | % DV | |
Vitamini rastvorivi u vodi | |||
Vitamin D | 13 µg | 3.1% | |
Vitamin K | 80 µg | 100% | |
Vitamin E | 32 mg | 106% | |
Vitamin B6 | 10 mg | 500% | |
Vitamin B12 | 50 µg | 833% | |
Vitamin C (Ascorbic acid) | 60 mg | 100% | |
Vitamini rastvorivi u mastima | |||
Vitamin A, IU | 3521 IU | 70% |
*Gore pomenute procentualne dnevne vrednosti (% DV) zasnivaju se na unosu od 2000 kalorija u ishrani. Dnevne vrednosti (DV) mogu se razlikovati u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Proračuni su zasnovani na prosečnoj starosti od 19 do 50 godina i težini 85 kg.
Aktivnost potrebna za sagorevanje
35 kalorija
6 Minuta vožnje bicikla,
5 Minuta trčanja,
12 Minuta sređivanja stana/kuće.