Uticaj klica i mikrobilja na san
Jedite zdravo, dobro spavajte, dišite duboko, uživajte u životu.
Uopšteno govoreći, klice i mikrobillje su bogate hranljivim materijama, uključujući vitamine, minerale, antioksidante i vlakna. Njihova konzumacija može doprineti opštem zdravlju, ali specifičan uticaj na san zavisi od mnogih faktora.
Ne postoje direktni naučni dokazi koji bi potvrdili da konzumiranje klica i mikrobilja ima direktan uticaj na san. Međutim, neki hranljivi sastojci prisutni u njima, kao što su magnezijum, vitamini B-kompleksa i aminokiseline, mogu imati neku vezu sa podrškom opšteg zdravlja, uključujući aspekte kao što je san.
Na primer, magnezijum igra ulogu u opuštanju mišića i nerava, što može pomoći opuštanju tela i izazivanju sna. Vitamini B kompleksa su takođe važni za regulaciju nervnog sistema, uključujući neurotransmitere povezane sa snom i budnošću.
Ključnu ulogu u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti ima Melatonin (hormon koji proizvodi epifiza, žlezda smeštena u mozgu). Njegova proizvodnja obično raste s početkom noći, dostiže vrhunac tokom noći, a zatim opada u jutarnjim satima. Melatonin je najpoznatiji po tome što pomaže kod problema sa spavanjem kao što je jet lag, nesanica i odložena faza spavanja, poremećaj koji uzrokuje da kasnije zaspimo i kasnije se probudimo. Aminokiselinu triptofan, telo koristi za proizvodnju melatonina i serotonina, koji mogu da pomoći da brže zaspimo i da duže spavamo.
Najveću količinu imaju jaja, riba i orašasti plodovi, ali se može naći i u nekim vrstama pečuraka i žitarica.

Recimo u klicama pšenice ima 0,12 grama triptofana (mereno u 100g klica).
U svakom slučaju, uticaj ishrane na san je veoma individualan i može zavisiti od različitih faktora kao što su opšte navike u ishrani, način života, zdravstveno stanje i drugi faktori. Ako primetite promene u snu nakon uvođenja klica i mikrobilja u ishranu, to može biti rezultat niza faktora, uključujući druge promene u vašoj ishrani ili načinu života.
Ako imate poteškoća sa spavanjem ili imate posebne potrebe u ishrani, uvek je najbolje da se konsultujete sa kvalifikovanim nutricionistom ili zdravstvenim radnikom kako biste dobili personalizovane savete koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama.
Ukoliko želite saznati više o uticaju klica i mikrobilja na zdravstvene aspekte kliknite na link