Mikrobilje – Vrste mikrobilja i njihova upotreba

Šta je mikrobilje?
Mikrobilje su mladi, jestivi izdanci biljaka koji se beru u fazi klijanja, obično 7 do 21 dan nakon nicanja, kada se razviju prvi pravi listovi. Mikrobilje obuhvata širok spektar povrća, začinskog bilja i pseudozrna, pružajući raznolike boje, oblike i intenzivne ukuse.
Nutritivne prednosti mikrobilja
Mikrobilje je poznato po visokoj gustoći hranljivih materija. Bogato je vitaminima poput A, C, E i K, mineralima poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, te antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Studije su pokazale da nivo hranljivih materija u mikrobilju može biti do devet puta viši nego u zrelim biljkama. Više o vitaminima i mineralima koje sadrži mikrobilje pročitajte OVDE.
Popularne vrste mikrobilja
Mikrobilje se može uzgajati iz širokog spektra semena, te svaka vrsta pruža jedinstvene ukuse i teksture koje obogaćuju razne kulinarske primene, ali što je još bitnije imaju ogroman učinak za naše zdravlje.
- Porodica kupusnjača: Brokoli, kupus, karfiol, rotkvica i rukola.
- Porodica maslačkovki: Salata, endivija i cikorija.
- Porodica štitarki: Šargarepa, celer i kvasac.
- Porodica amaranta: Cvekla, spanać i quinoa.
- Porodica bundeva: Krastavac i dinja.
Grina raznovrsnu ponudu mikrobilja možete pogledati OVDE.

Mikrobilje – Saveti za uzgoj
Uzgajanje mikrobilja je jednostavno i pogodno za male prostore, uključujući i unutrašnje prostore. Pojednostavljene korake uzgoja mikrobilja predstavljamo Vam u daljem tekstu:
- Priprema: Ispunite plitku posudu sa oko jednog inča organskog zemljišta.
- Setva semena: Ravnomerno pospite izabrano seme po površini zemlje i lagano ga prekrijte tankim slojem zemlje.
- Zalivanje: Nježno prskajte zemlju vodom da je vlažite, ali ne preterujte s vlagom.
- Osvetljenje: Stavite posudu na mesto koje prima dovoljno svetlosti ili ispod lampe za rast.
- Održavanje: Redovno prskajte zemlju kako biste je održali vlažnom.
- Berba: Nakon 7 do 21 dan, kada mikrobilje dostigne visinu od 2,5 do 7,5 cm, koristite makaze da ga isečete iznad nivoa zemlje. Pre konzumacije, lagano ga operite.
Mikrobilje – Kulinarska upotreba
Upotreba mikrobilja je veoma rasprostranjena u kulinarstvu, kako amaterskom, tako i profesionalnom. Osim vitamina i minerala koji doprinose našem zdravlju i imunološkom sistemu, mikrobilje sadrži dijapazon prelepih ukusa i struktura koje obogaćuju naš obrok. Još jedna od prednosti je ta da, ukoliko ste ljubitelj estetike, raznobojnost i sami oblici mikrobilja podižu izgled Vašeg tanjira na viši nivo.
Osim konkretnih obroka, mikrobilje se upotrebljava i kao sastojak u sokovima i smutijima, koji osim zdravstvenih benefita prižaju i pravo osveženje!